Kahvi on terveellistä maksalle

Kahvikuppi ja maksaterveys

Suomessa juodaan eniten kahvia asukasta kohti maapallolla. Vuodessa sumppia kuluu noin 600 litraa per henki. Tai 12 kg kahvijauheena mitattuna. Kahvinjuonnin terveellisyydestä näkee usein uutisointeja puolesta ja vastaan. Enemmän puolesta. Tutkimusten valossa näyttää kuitenkin selvältä, että kahvia voidaan pitää hyvänä juttuna ainakin maksaterveyden kannalta.

Japanissa 13 000 hengen tutkimuksessa havaittiin maksa-veriarvojen olevan parempia (viitearvoihin nähden) kahvin juojilla. Vielä huomattavampi hyöty oli alkoholinkäyttäjillä.

Naisilla mitatun GGT-entsyymin määrät eivät reagoineet kahvinjuontiin yhtä suotuisasti, kuin miehillä. Tutkijat kirjasivat johtopäätöksiksi, että kahvi saattaa suojata maksaa alkoholinkäytön kuormitukselta.

Italialaisessa tutkimuksessa rasvamaksasta kärsivillä kahvinjuonti oli yhteydessä vähempään ylipainoon ja parempaan insuliiniherkkyyteen.

Kahvinjuonnin on havaittu vähentävän myös maksasyövän riskiä, sekä C-hepatiitin ja kirroosin tiedetään etenevän hitaammin kahvinjuojilla. Ei ole selvyyttä, miksi kahvi edistää maksaterveyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *