Oxfordin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa testattiin frukto-oligosakkaridi- (FOS) ja galakto-olikosakkaridi- (GOS) prebioottien vaikutusta koehenkilöiden kortisolitasoihin ja stressi-tuntemuksiin. Aiemmin tutkijat olivat havainneet rottatutkimuksessa prebioottien johtaneen stressitasojen laskun.
Prebiootit ovat kuituja, jotka luokitellaan hiilihydraateiksi. Ne eivät kuitenkaan imeydy ohutsuolistosta, vaan kulkeutuvat paksusuoleen, missä ne ruokkivat valikoivasti eri bakteerikantoja. Prebiootteja syömällä voidaan lisätä toivottujen bakteerien määrää suolistossa suhteessa ei-toivottuihin mikrobikantoihin nähden.
Tutkimuksessa neljällekymmenelleviidelle terveelle vapaaehtoiselle annettiin FOS-prebioottia, GOS-prebioottia tai plaseboa päivittäin kolmen viikon ajan. Hieman (ainakin itselleni!) yllättäen enemmän käytetyllä ja myydyllä FOS-prebiootilla ei havaittu vaikutusta kortisoliin tai ahdistukseen. Mutta GOSia syöneillä kortisolitasot ja stressituntemukset olivat selvästi matalammat tutkimusjakson päätteeksi.
Useassa tutkimuksessa on aiemmin todettu, että molemmat sekä FOS- ja GOS-prebiootit lisäävät merkittävästi toivottujen bifidobakteerien määrää paksusuolessa. Kuten tässä ja tässä. Siksi on hieman yllättävää, että FOS ei vaikuttanut stressitasoihin. Tutkimuksessa käytetty GOS-prebiootti oli englantilaista Bimuno-tuotemerkkiä.
Valmistajan sivulla Bimunon kerrotaan olevan toisen sukupolven patentoitu GOS-valmiste, jossa on bifidogeenisen GOS-prebiootin lisäksi adheesioyhdisteitä, jotka kykenevät tarttumaan patogeeneihin (= taudinaiheuttajiin) ja kuljettamaan niitä ulos suolistosta ulosteen mukana. Tutkimuksessa havaittu ahdistuksen väheneminen voisi siis teoriassa aiheutua bifidogeenisuuden sijasta myös Bimunon tehokkaammalla anti-patogeenisuudella.
Prebiootit ovat joka tapauksessa yksi mielenkiintoisimmista lisäravinteista ahdistuksen ja masennuksen hoidossa. Ei-toivottujen suolistobakteerikantojen tuottamat yhdisteet voivat imeytyä verenkiertoon rasittaen koko kehoa ja aiheuttaen tulehdusta. Tämä rasitus voi johtaa helposti myös mielialaongelmiin.
Tilasin tätä Bimunoa ja mietin nyt olisiko vinkkejä miten tätä tulisi ottaa..ja mihin aikaan vuorokaudesta..
Bimunoa voinee ottaa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Kannattaa kokeilla ja katsoa, mikä itselle sopii parhaiten. Itse tykkään ottaa kaikki lisäravinteet ruoan kanssa, koska keho on tottunut vastaanottamaan ja käsittelemään ravinteita osana isompaa ravintomassaa.
I have noticed you don’t monetize your website, but you can earn additional cash every day.
It is very easy even for noobs, if you are interested simply search
in gooogle: pandatsor’s tools