Sinkki ja testosteroni

Sinkki ja testosteroni

Sinkkiä näkee usein markkinoitavan testosteronia kohottavana, mieskuntoa lisäävänä tai urheilusuoritusta parantavana lisäravinteena.

Sinkki on ihmiselle välttämätön hivenaine, joka on tarpeellinen immuunijärjestelmälle sekä yli sadan entsyymin toiminnalle. Mutta pitävätkö mainoslauseet paikkaansa, nostaako se testosteronitasoja?

Monen testosteronitasojen nostamiseen tarkoitetun lisäravinteen kohdalla tutkimusnäyttö on puutteellista tai olematonta.


Sinkin kohdalla muutamaa asiaa voidaan kuitenkin pitää varmana:

  • Sinkin puutos heikentää testosteronin tuotantoa (1, 2)
  • Sinkin puutos heikentää sperman laatua (3, 4)
  • Sinkin puutos lisää testosteronin muuntumista estrogeeniksi (5)
  • Lisäravinnesinkki korjaa sinkin puutosta ja nostaa testosteronitasoja (6, 7)

Optimaalisten hormonitasojen kannalta sinkki on siis erittäin tärkeä ravinne ja se myös toimii testosteroniboosterina – Jos siitä on puutosta.

Tässä vaiheessa herää kysymys, että mistä voi tietää kärsiikö sinkin puutoksesta? Koko maapallon väestön joukossa joka neljännen ihmisen arvioidaan kärsivän sinkin puutteesta. (8) Käyn artikkelin lopussa läpi sinkin puutokselle altistavia tekijöitä.

Katsotaan ensin tarkemmin, mitä yhteyksiä tutkimuksissa on havaittu sinkin ja testosteronin välille.

1. Sinkin puutos

Sinkki mineraaliYhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että sinkin puutoksen aiheuttaminen alensi 40 terveen miehen testosteronitasoja. 30 milligramman sinkkilisä päivittäin nosti tasoja tasaisesti koko kuuden kuukauden testijakson aikana. (9)

Samaten iranilaisessa tutkimuksessa havaittiin, että 55 mg sinkkilisä 6 viikon ajan sinkin puutoksesta kärsiville, nosti merkittävästi testosteronin sekä testosteronin tuotantoa säätelevän lutenisoivan hormonin tasoja. (10)

2. Sinkki ja fyysinen rasitus

Kymmenelle n. 20-vuotiaalle kilpapainijalle annettiin 4 viikon ajan sinkkisulfaattia 3 mg/painokilo neljän viikon ajan. Havaittiin, että raskas toistuva harjoittelu laski selvästi sekä testosteroni- että kilpirauhashormonitasoja. Sinkkilisä kuitenkin esti hormonitasojen tippumisen raskaiden urheilusuoritusten jälkeen. (11)

Sama tutkimusryhmä teki vastaavan kokeen kymmenelle samanikäiselle liikuntaa harrastamattomalle miehelle. Miehet laitettiin tekemään kuntopyöräharjoituksia 4 viikon ajaksi. Kuten painijoilla, havaittiin kilpirauhas- ja testosteronitasojen laskevan huomattavasti ilman sinkkilisää. Ja samaisella sinkkilisällä hormonitasojen lasku estyi. Tutkijat kirjasivat sinkkilisän saattavan parantaa suorituskykyä urheilussa. (12)

 

3. Lapsettomuushoito

Testosteroni-sänky

Viisi vuotta kestäneessä tutkimuksessa testattiin sinkkilisää lapsettomuudesta kärsineillä miehillä. Tutkimuksissa havaittiin, että miehillä, joilla oli matalat testosteronin lähtötasot, sekä sperman laatu, että testosteronin ja DHT:n tasot paranivat. Yhdeksän paria tutkimuksen 22:sta pariskunnasta onnistuivat hankkiutumaan raskaaksi tutkimuksen aikana. (13)

Miehillä, joiden testosteronitaso oli alkujaankin korkea, ei sinkkilisä nostanut testosteronitasoja. Voimakkaan mieshormonin, dihydrotestosteronin (DHT) tasot nousivat kuitenkin myös tällä ryhmällä.

4. Estrogeeni

Rottatutkimuksessa sinkin puutteen havaittiin lisäävän estrogeenireseptorien aktiivisuutta 57 %. Tämä voi viitata siihen, että sinkki vähentää aromataasi-entsyymin aktiivisuutta, mikä muuntaa testosteronia suoraan naishormoni-estrogeeniksi. (14)

5. Sinkki-kupari-suhde

Etelä-korealaisessa tutkimuksessa määritettiin sinkin ja kuparin pitoisuudet 88:n tutkimukseen osallistuneen miehen hiuksista. Huomattiin, että veren testosteroni-arvo oli sitä matalampi, mitä enemmän kuparia hiusnäytteissä oli suhteessa sinkkiin. (15)

 

Mikä voi aiheuttaa sinkin puutoksen?

a) Fyysinen rasitus: Kuten ylempänä läpi käydyssä tutkimuksessa kävi ilmi, sinkin tarve sekä sinkin poistuminen kehosta kasvaa fyysisen rasituksen aikana.

b) Henkinen stressi: Tästä ei ole tietääkseni suoraa tutkimusnäyttöä, mutta pitkittynyt stressi yhdistetään usein nopeutuneeseen sinkin poistumiseen kehosta.

c) Ruoansulatuskanavan ongelmat: Suolistosairaudet, suolistoa ärsyttävät lääkeaineet sekä muut ruoansulatuskanavan häiriöt heikentävät sinkin imeytymistä.

d) Kasvisruokavalio altistaa sinkin puutteelle. Eläinperäisen proteiinin tiedetään parantavan sinkin imeytymistä. Eläinkunnan tuotteissa on myös runsaasti sinkkiä. Oisterit, liharuoat, kananmunat, juustot ja pähkinät ovat hyviä sinkin lähteitä.

e) Kuparitoksisuus aiheuttaa sinkin puutosta. Kupari ja sinkki kilpailevat keskenään imeytymisestä suolistosta sekä ne voivat syrjäyttää toisiaan kehon kudoksista. Kuparin kertymiselle voi olla geneettisiä syitä, mutta jo pelkästään sinkin puute aiheuttaa kehoon epäsuotuisan kuparin ja sinkin suhteen.

 

Sinkin käyttö lisäravinteena

SinkkipikolinaattiKirjoittamassani Testosteronin nosto luonnollisesti –e-kirjassa käyn läpi 18 yleisintä testosteronin nostoon käytettyä lisäravinnetta. Kirjan listauksesta noin kymmenen ravinteen on todella havaittu nostavan T-tasoja. Sinkki on yksi näistä.

Tutkimuksissa sinkkipikolinaatin ja -sulfaatin on todettu olevan hyvin imeytyviä sinkkimuotoja.  (16)

Yleinen sinkin annostus on 15 tai 30 milligrammaa päivässä. Testosteronitutkimuksissa käytetyt annostukset ovat olleet viidentoista ja kuudenkymmenen milligramman välillä.

Yli kolmeakymmentä milligrammaa ei kannata syödä jatkuvasti, koska kuukausien tai vuosien saatossa se voi aiheuttaa kuparin puutoksen.

Linkkejä

Yksi kommentti artikkeliin ”Sinkki ja testosteroni

  1. Holtiton puutarhuri sanoo:

    Lääkefirmat eivät taida pystyä tienaamaan sinkeillä ja d-vitskuilla. Ehkä senkin takia niitä ei suositella lääkärin pakeilla :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *