16 testosteronitasoja nostavaa lisäravinnetta mammuttivertailussa

Testosteroniboosterit vertailussa

Testosteroni on hormoni, joka ohjailee sukupuoliominaisuuksien kehitystä sekä kehon miehisten piirteiden, lihaksiston ja luuston rakentumista. Testosteroni vaikuttaa myös vireystilaan, tyytyväisyyteen ja siihen, miten reagoimme ympäristöömme.

Madaltuneet testosteronitasot voivat altistaa terveysriskeille sekä saavat olon tuntumaan, no, surkealta.

Tämä lisäravinnevertailu on muokattu versio testosteronitasojen optimoinnista kirjoittamani e-kirjan lisäravinne-kappaleesta ja toimii samalla kirjan näytelukuna.

Vaikka lisäravinteet eivät ole ensisijainen keino testosteronin nostotalkoissa, on niiden käyttö kuitenkin helppoudessaan houkuttelevaa. Testosteroniboosterit myyvät, kuin häkä (outo sanonta btw), vaikka useiden kauppojen hyllyiltä löytyvien ravinteiden kyvystä vaikuttaa testosteronitasoihin ei ole näyttöä.

Alla olevasta koontitaulukosta löytyy 16 yleistä testosteronitasojen nostoon käytettyä lisäravinnetta arvioituna. Tähtien määrä perustuu tutkimusnäyttöön, ravinteen turvallisuuteen sekä omiin kokemuksiini. Taulukon jälkeen käyn tarkemmin läpi jokaisen ravinteen.

Lisäravinteet testosteronitasojen nostamiseksi

Lisäravinne Arvio Turvallisuus
D-vitamiini 5 tähteä Peukku
Kreatiini 5 tähteä Peukku
Ashwagandha 4 tähteä Peukku
Sinkki 4 tähteä Peukku
Magnesium 3 tähteä Peukku
Mucuna pruriens 3 tähteä Epävarma
D-aspartiinihappo 3 tähteä Epävarma
Tongkat ali 3 tähteä Epävarma
Probiootit 2 tähteä Peukku
ZMA 2 tähteä Epävarma
Maca 1 Tähti Peukku
Tribulus 1 Tähti Epävarma
Yohimbe 1 Tähti Epävarma
Nokkosenjuuri 1 Tähti Epävarma
Horny goat weed 1 Tähti Epävarma
Poronsarvijauhe 1 Tähti Epävarma
Check Laajalti käytetty ja tutkittu, useimmille ihmisille turvallinen ravinne
Epävarma Ei tarpeeksi tutkimustietoa ravinteen pitkäaikaisvaikutuksista
Testosteroniboosterit Maca ja tribulus saivat toisen haaleamman tähden, siitä syystä, että ne näyttävät toimivan seksuaalihalukkuuden ja –kyvyn lisääjänä, vaikka testosteroniboostereiksi niistä ei ole.

 

1

D-vitamiini

Testosteroni lisäravinteet

D-vitamiini ja sen positiiviset terveysvaikutukset ovat jo monille tuttuja. Silti suurin osa suomalaisista ei syö D-vitamiinia lisäravinteena.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämässä tutkimuksessa havaittiin, että vain 15 %:lla keski-ikäisistä suomalaisista on optimaalinen D-vitamiiniveriarvo, yli 75 nmol/l. (1)

Tämä johtuu siitä, että aurinko paistaa Suomen leveysasteilla lokakuusta huhtikuuhun niin matalalta, että D-vitamiinia ei rakentuisi iholla kunnolla, vaikka olisimme shortseissa pihalla (terkkuja Vim Hof -intoilijoille!).

Tiedetään, että testosteronin tuotanto heikkenee, jos D-vitamiiniveriarvo on alle 80 nmol/l. Eli hyvin suurella osalla suomalaisista miehistä toivottua matalammat D-vitamiiniarvot johtavat heikentyneeseen mieshormonien tuotantoon. (2)

Jos ei tee talvikuukausien aikana useampaa aurinkolomaa, on D-vitamiini yleisterveyden ja mieshormonien tuotannon kannalta lisäravinne paikallaan. Kesäkuukausina riittää, että on auringossa järkevästi muutamia tunteja viikossa.

50 mikrogrammaa D-vitamiinia päivittäin riittää useimmilla nostamaan D-vitamiinitasot talvikuukausina optimaaliselle 80 – 120 nmol/l tasolle.

5 Tähteä

D-vitamiini iHerbissä

 

2

Kreatiini ja testosteroni

Kreatiini testosteroni

Kreatiini on yksi tutkituimmista ja toimivimmista urheilulisäravinteista.

Kreatiini tuli suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1992 Barcelonan olympialaisten jälkeen, kun kävi ilmi, että 100 metrin pikajuoksun voittaja Linford Christie sekä useat muut brittiurheilijat hyödynsivät tätä ravinnetta kilpailuihin valmistautuessaan.

Nykyisin yleisesti urheilijoiden ja kuntosaliharrastajien joukossa käytetyn kreatiinin kyky lisätä lihasmassaa ja voimatasoja on tuttua tietoa. Mitä moni ei kuitenkaan tiedä, on se, että kreatiini nostaa tehokkaasti myös testosteronitasoja.

Tutkimuksissa kreatiinin on havaittu:

 • Lisäävän voimatasoja (1, 2, 3)
 • Kasvattavan lihasmassaa (4, 5, 6)
 • Lisäävän kestävyyttä liikuntasuoritteissa (7, 8, 9)
 • Nostavan testosteronitasoja (10, 11, 12)

Kreatiini auttaa yhden kehon tärkeimmän energialähteen, eli adenosiinitrifosfaatin (ATP) rakentumisessa. Joka puolella kehoa solut käyttävät ATP:tä energian välittäjänä.

Kreatiini on toimivuutensa lisäksi myös verrattain halpa lisäravinne. Yleisin ja halvin kreatiinimuoto eli kreatiinimonohydraatti on toimiva ja tehokas. Kalliimmista kreatiinivariaatioista ei saa lisähyötyjä.

Usein kreatiinia otetaan alkuun viikon latausjakso n. 20 grammalla per päivä, jonka jälkeen kreatiinia otetaan ylläpitoannoksena 5 g (eli kukkurallinen teelusikka) päivässä.

Jättäisin itse tankkausviikon kokonaan pois ja aloittaisin suoraan ylläpitoannoksella, jotta ei ole riskiä munuaisten rasittumisesta. Kreatiinin käytöstä suositellaan pidettävän 1 – 2 viikon taukoja kuukauden välein.

Tutkimuksissa kreatiini on kuitenkin todettu turvalliseksi lisäravinteeksi. (13)

Kreatiinin imeytyminen paranee, jos sen nauttii hiilihydraattien kanssa, esim. ruokailun yhteydessä tai palautumisjuoman seassa. Veden juontia on hyvä lisätä kreatiinin käytön aikana.

Kreatiini käyttö

Kreatiini iHerbissä

 

3

Ashwagandha

Ashwagandha - Aliarvostettu testosteroniboosteri

Adaptogeenisenä yrttinä pidetty ashwagandha eli rohtokoisio on Etelä-Aasiassa kasvava pensaskasvi. Ashwagandhan kuivattua juurijauhetta on käytetty pitkään intialaisessa perinnelääketieteessä ayurvedassa tasapainottamaan hermojärjestelmän toimintaa sekä hormonitasoja.

Kuten kirjoitin aiemmassa artikkelissa, ashwagandhan on tutkitusti havaittu lievittävän masennusta ja ahdistusta. Tutkimuksissa rohtokoision on todettu olevan myös toimiva testosteroniboosteri ja tukevan siittiöntuotantoa miehillä.

Mitä tutkimuksissa on saatu selville?

a) Sekä 300 mg konsentroitua ashwagandhan juuriuutetta että 5 g käsittelemätöntä juurijauhetta laskivat koehenkilöiden stressihormoni kortisolin tasoja merkittävästi kahdessa erillisessä tutkimuksessa. (1, 2)

b) Tuoreessa plasebokontrolloidussa intialaistutkimuksessa 300 mg ashwagandhaa kahdesti päivässä kahdeksan viikon ajan aiheutti terveille nuorille miehille 15 % kasvun testosteronitasoissa. Myös koehenkilöiden voimatasot ja lihasmassa kehittyivät tutkimusjakson aikana plaseboryhmään verrattuna. (3)

c) Ashwagandhan vaikutuksista hedelmättömyydestä kärsiville miehillä on tehty useita tutkimuksia. Matalasta testosteronista ja huonosta sperman laadusta kärsivillä miehillä testosteroniarvot ovat kohonneet ashwagandhan avulla 16 – 40 prosenttia. Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa koehenkilöiden siittiömäärä kasvoi n. 2,5-kertaiseksi ja sperman määrä nousi 50 prosentilla. (4, 5, 6, 7)

Osassa edellä mainituista tutkimuksista on mitattu myös aivolisäkkeen tuottaman luteinisoivan hormonin (LH) sekä follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) tasot. LH ohjaa kiveksien testosteronintuotantoa ja FSH siittiöntuotantoa. Ashwagandhan on havaittu nostavan molempien sekä LH:n että FSH:n eritystä. (8, 9)

Ashwagandha testosteroni

Ashwagandha iHerbissä

 

4
Sinkki
Paras testosteroniboosteri

Sinkki on testosteronin suhteen kuin D-vitamiini: jos siitä on puutetta, testosteronin tuotanto kärsii. Kirjoitin aiemmin laajemman postauksen sinkin vaikutuksesta hormonitasoihin.

Yhdysvalloissa vuonna 1996 tehdyssä tutkimuksessa sinkin puutoksen todettiin olevan yhteydessä testosteronin puutokseen. Samalla havaittiin, että lisäravinnesinkki korjaa sinkin puutostilaa ja normalisoi madaltuneita testosteronitasoja. (1)

Stressi ja fyysinen rasitus voimistavat sinkin poistumista kehosta. Turkissa tehdyissä tutkimuksissa havaittiin voimakkaan toistuvan rasituksen laskevan testosteroni- ja kilpirauhasarvoja sekä huippu-urheilijoilla (painijoilla) että liikuntaa harrastamattomilla miehillä. Sinkkilisän käyttö harjoittelujakson aikana kuitenkin esti hormonitasojen tippumisen. (2, 3)

Sinkkilisän toimivuutta on tutkittu myös lapsettomuuden hoidossa. Viisi vuotta kestäneen tutkimuksen aikana 9 paria 22:sta onnistui hankkiutumaan raskaaksi sinkkilisän avulla. Havaittiin, että miehet joilla oli matala testosteronin lähtötaso, hyötyivät eniten sinkkilisäravinteesta. (4)

Sinkkipikolinaatin on tutkimuksissa todettu olevan parhaiten imeytyvä sinkkimuoto. Jos harrastaa raskasta liikuntaa, 30 mg päivässä on perusteltu annosmäärä. Jos ei liiku, 15 milligrammaa päivässä riittänee. (5)

Sinkki on turvallinen ja hyvin yleisesti käytetty lisäravinne. Suurilla annoksilla, pitkään käytettynä, on kuitenkin riski kuparin puutoksen aiheutumisesta, sinkin ja kuparin kilpaillessa kehossa imeytymisestä sekä sitoutumisesta kehon kudoksiin.

Toimiva testosteroniboosteri

Sinkki iHerbissä

 

5

Magnesium

Testosteroni boosterit

Kuten sinkki, myös magnesium on ihmiselle välttämätön, ravinnosta saatava hivenaine. Magnesium on rakennusaineena yli 300 entsyymille ja on tarpeellinen mm. lihaksiston ja sydämen toiminnalle.

Ilman magnesiumia emme pystyisi tuottamaan energiaa. ATP on runsasenerginen yhdiste, joka toimii solujen energianlähteenä. Magnesium toimii rakennusaineena kaikille ATP-synteesissä mukana oleville entsyymeille.

Magnesiumin ja testosteronin tuotannon yhteydestä on tehty vain muutama tutkimus, mutta kaikki tehdyt tutkimukset viittaavat magnesiumin hyödyllisyyteen. Lisätutkimukset olisivat kuitenkin tarpeen magnesiumin hormonaalisten vaikutusten varmistamiseksi.

Mitä tutkimuksissa on sitten havaittu?

a) Turkkilaisessa tutkimuksessa vuodelta 2011 havaittiin, että neljän viikon tutkimuksen aikana 800 mg magnesiumia päivittäin nosti testosteronitasoja sekä taekwondoa harrastavilla urheilijoilla että liikuntaa harrastamattomilla miehillä. (1)

b) Amerikkalaisessa tutkimuksessa voimaharjoittelijat jaettiin kahteen ryhmään. Kontrolliryhmään sekä toiseen ryhmään, jossa voimaharjoittelijoiden magnesiumin päiväsaanti nostettiin 8 mg:aan painokiloa kohden lisäravinteen avulla. Molempien ryhmien voimatasot paranivat 7 viikon tutkimusjakson aikana, mutta magnesium-ryhmän voimatasot paranivat merkittävästi kontrolliryhmää enemmän. (2)

c) Italialaistutkimuksessa verrattiin verestä mitattujen magnesiumtasojen ja anabolisten hormonien tasojen välistä yhteyttä eläkeläismiehillä. Tutkimuksessa havaittiin selvä yhteys korkeiden magnesiumtasojen ja korkeiden insuliininkaltaisen kasvutekijän (IGF-1) sekä testosteronitasojen välillä. (3)

Myös magnesium on useimmille turvallinen ja yleisesti käytetty ravinne. Yleisin magnesiumin haittavaikutus on vatsan toiminnan nopeutuminen.

Magnesiumin puutoksen oireita ovat mm. lihaskivut ja -krampit, voimattomuus, ahdistuneisuus ja unettomuus.

Magnesiumsitraatin on tutkimuksissa todettu imeytyvän paremmin, kuin yleinen -oksidimuoto. (4) Myös magnesiumglysinaatti on toimiva lisäravinnemuoto.

Testosteroni boosteri

Magnesium iHerbissä

 

6

Mucuna Pruriens

Mucuna testosteroni

Mucuna on ympäri maapalloa lämpimillä alueilla kasvava köynnöskasvi. Mucunan siemeniä, papuja ja juuria on käytetty eri maanosien kansanlääketieteissä mm. afrodisiakkina, hermoston rauhoittajana ja Parkinsonin taudin hoitokeinoja. (1)

Mucuna on kasvikunnan rikkain L-dopa-aminohapon lähde (~4 %). L-dopa on kehossa hermoston välittäjäaineiden, kuten dopamiinin, adrenaliinin ja nonadrenaliinin esiaste. (2)

Eläintutkimuksissa mucunan on havaittu nostavan testosteronitasoja rotilla ja linnuilla (3, 4). Ihmisillä mucunan vaikutuksia on tutkittu lapsettomuudesta ja huonosta sperman laadusta kärsivillä miehillä kolmessa tutkimuksessa.

 • Ensimmäisessä tutkimuksessa 5 g mucunan siemenjauhetta 90 päivän ajan lisäsi sperman määrää 688 % lapsettomuudesta kärsivillä miehillä ja 32 % terveillä miehillä. Kortisolitasojen havaittiin samalla laskeneen molemmilla ryhmillä. (5)
 • Toisessa tutkimuksessa samalla annoksella lapsettomuudesta kärsivien miesten testosteronitasot nousivat 38 % ja terveen kontrolliryhmän testosteronitasot 27 %. Myös sperman laatu parani molemmissa ryhmissä ja testosteronin tuotantoa ohjailevan luteinisoivan hormonin määrä nousi 23 % kontrolliryhmällä ja 41 % lapsettomilla miehillä. (6)
 • Kolmannessa tutkimuksessa mucunan siemenjauhetta annettiin 180:lle lapsettomuudesta kärsivälle miehelle. Miesten testosteronitasojen havaittiin nousevan 38 % tutkimuksen aikana. (7)

Mucuna vaikuttaa tehokkaalta ravinteelta hedelmällisyyden parantamiseen sekä toimivalta testosteroniboosterilta huonosta sperman laadusta kärsiville miehille. Terveillä miehillä mucunan positiivisista vaikutuksista testosteronitasoihin on toistaiseksi näyttöä vain yhdestä tutkimuksesta.

Mucuna pruriens kokemuksia

Mucuna pruriens iHerbissäHuom. Mucuna on Fimean lääkeainelistalla (2018), joten sitä ei kannata tilata ulkomailta

 

7

D-Asparagiinihappo (DAA)

D-asparagiinihappo testosteroni

D-aspartic acid (DAA), suomeksi asparagiinihappo, on yksi luonnon 20 yleisimmästä aminohaposta.

DAA on kiveksissä osallisena testosteronisynteesissä ja se toimii aivoissa välittäjäaineena, edistäen luteinisoivan hormonin, follikkelia stimuloivan hormonin sekä kasvuhormonin eritystä. Teoriassa DAA lisäravinteena voisi vaikuttaa testosteronin tuotantoon sekä aivojen säätelyjärjestelmän että kivesten hormonituotannon kannalta. (1, 2)

D-asparagiinihappo on melko uusi tuttavuus lisäravinnekaupoissa ja voimailupiireissä. Noin kymmenisen vuotta yleisesti saatavilla ollut ravinne on nykyisin Suomessa yksi myydyimmistä testosteroniboostereista.

Mitä tutkimukset sanovat D-asparagiinihaposta?

a) Italiassa suoritetussa tutkimuksessa 23 miehelle annettiin DAA:ta 2660 mg päivittäin 12 päivän ajan. Havaittiin, että DAA-ryhmän koehenkilöiden testosteronitasot nousivat 42 % verrattuna kontrolliryhmään. Kolmen päivän kuluttua tutkimusjakson päättymisestä, DAA-ryhmän testosteronitasot olivat 22 % kontrolliryhmää korkeammalla. (3)

b) Edellistä tutkimusta seurasi toinen koe, jossa DAA:ta annettiin 90 päivän ajan hedelmättömyydestä kärsiville miehille 2660 mg per päivä. Jälleen havaittiin, että testosteronitasot nousivat DAA:n avulla 30 – 60 prosenttia. Myös sperman laatu parani ja hedelmättömyydestä kärsineistä pariskunnista 27 % onnistui hankkiutumaan raskaaksi tutkimuksen aikana. (4)

c) Vuonna 2013 Yhdysvalloissa tehtiin tutkimus, joka löi jarruja päälle aiempien tutkimusten aiheuttamalle DAA-innostukselle. 28 nuorelle kehonrakentajalle annettiin DAA:ta 3 grammaa päivittäin 28 päivän ajan. Koehenkilöiden testosteronitasot nousivat vain minimaalisesti. (5)

Viimeisen negatiivisen tutkimuksen jälkeen on teoretisoitu, että DAA:sta ei välttämättä ole hyötyä nuorille miehille, joilla on kehossa korkeat DAA:n ja testosteronin tasot, mutta hyötyä voi olla henkilöille jotka kärsivät testosteronin puutoksesta.

DAA:n käytön turvallisuudesta pidemmällä aikavälillä ei ole tutkimustietoa. 90 päivää kestäneen hedelmällisyystutkimuksen jälkeen koehenkilöiden verenkuvissa ei havaittu poikkeavuuksia.

DAA kokemuksia

DAA iHerbissä

 

8

Tongkat ali

Tongkat ali testosteroni

Eurycoma longifolia on pääosin Indonesiassa ja Malesiassa kasvava ainavihanta puu, joka tunnetaan lisäravinteena paremmin nimillä Tongkat ali tai Longifolia Jack.

Kaakkois-Aasiassa Tongkat alia on käytetty pitkään kansanlääketieteissä. Nykyään tämä ravinne on yleinen lisäravinteissa sekä lisäaineena ruoissa ja juomissa.

Mitä tutkimukset sanovat tongkat alista?

a) Malesialaisessa tutkimuksessa vuodelta 2012 havaittiin, että yli 6 kuukautta kestäneen tutkimusjakson aikana Tongkat ali lisäsi siittiösolujen liikkuvuutta 44 prosentilla sekä määrää 12 prosentilla plaseboon verrattuna. Myös libidon sekä erektiokyvyn raportoitiin parantuneen Tongkat ali –ryhmällä. (1)

b) Toisessa testosteronin tuotannon kannalta lupaavassa tutkimuksessa 63:lle stressistä kärsivälle koehenkilölle annettiin Tongkat alia neljän viikon ajan. Tutkimusjakson jälkeen koehenkilöiden stressin tuntemukset vähenivät, kortisolin pitoisuudet laskivat 16 % ja testosteronitasot kasvoivat 37 %. (2)

c) Jälleen Malesiassa tehdyssä tutkimuksessa matalista testosteronitasoista kärsiville miehille syötettiin Tongkat alia 200 mg per päivä kuukauden ajan. Yli 80 %:lla koehenkilöistä testosteronitasot nousivat hoitojakson aikana normaalille tasolle. Tässä tutkimuksessa ei ollut kontrolliryhmää, eikä siitä voi päätellä, miten Tongkat ali vaikuttaisi miehillä, joiden testosteronin lähtötasot ovat normaalit. (3)

d) Edellä mainittujen tutkimusten ohella yksi koeputkikoe on näyttänyt Tongkat alin olevan anti-estrogeeninen, mutta koeputkitestien tuloksista ei voi suoraan päätellä miten ravinne toimii ihmiskehossa. (4)

Tongkat alin turvallisuus

Tunnettujen ja paljon käytettyjen ravinteiden kuten D-vitamiinin, sinkin tai probioottien voi olettaa olevan melko vaarattomia, niiden laajan käytön ja tutkimuspohjan takia. Harvinaisempien ravinteiden kuten E. longifolian kanssa tulee olla kriittisempi.

Viitisen vuotta sitten urheiluaikoinani kokeilin lisäravinnerutiinia, jossa kierrätin viikon jokaisena päivänä eri testosteroniboosteriyrttejä. Tongkat Ali tuntui silloin kaikista tehokkaimmalta ravinteelta. Painiharjoituksissa otti päähän tunnin loppuminen, olisi ollut energiaa ja halua jatkaa pyöriskelyitä. Virtaa riitti töissä ja vapaalla. Tyttöystävä myös väitti, että haisen testosteronille – mitä se sitten ikinä tarkoittikin.

Kuukauden lisäravinnekuurittelun jälkeen huomasin muutaman päivän aikana ihoni muuttuneen pelottavan keltaiseksi, käsistä voimakkaimmin. Lopetin silloin useimpien T-yrttien syömisen mukaan lukien tongkat alin. En tiedä varmuudella johtuiko ihon keltaisuus tongkat alista, mutta en ole syönyt kyseistä yrttiä sen jälkeen. Ihon keltaisuus poistui muutamassa päivässä tongkat alin lopetuksen jälkeen eikä enää palannut.

3 Tähteä

Tongkat ali iHerbissä

 

9

Probiootit- Yllättävä testosteroniboosteri

Probiootit ja testosteroni

Probiootit lienevät yllättävin lisäravinne tässä listauksessa.

Olen kirjoittanut paljon vatsa- ja suolistoterveyteen liittyviä postauksia. Lähinnä siksi, että pidän suolistoterveyttä yhtenä tärkeimmistä vaikuttajista ihmisten hyvinvoinnille.

Probioottien vaikutuksista testosteronitasoihin on tehty vasta hiiritutkimuksia, mutta niistä on kertynyt muutamia varsin mielenkiintoisia löydöksiä.

Ensimmäisessä, vuonna 2011 toteutetussa tutkimuksessa, havaittiin, että Lactobacillus rhamnosus-bakteerilajin probiootit laskivat hiirillä kortisolin tasoja merkittävästi stressaavissa tilanteissa. (1)

Kortisoli vaikuttaa kehossa monella tapaa kuin testosteronin vastakohta. Miesten testosteronitasojen on todettu laskevan, kun kortisolitasot nousevat. (2)

Toisessa mielenkiintoisessa tutkimuksessa vuodelta 2014 syötettiin ikääntyville hiirille Lactobacillus reuteri -probiootteja. Havaittiin, että kontrolliryhmään verrattuna probiootteja syöneiden hiirien:

 • testosteronintuotanto lisääntyi merkittävästi
 • lutenisoivan ja follikkelia stimuloivan hormonin tasot nousivat
 • siittiöiden määrä ja liikkuvuus paranivat
 • kivesten koko oli suurempi (3)

Kyllä, probiootit aiheuttivat kivesten kasvua sekä estivät normaalia kivesten kutistumista, mitä tapahtuu myös ihmisillä iän myötä.

Ihmiskokeita odotellessa kannattaa suorittaa henkilökohtaisia probioottikokeita, joko syömällä probioottisia ruokia tai probioottilisäravinteita.

Paljon hyödyllisiä bakteereja sisältäviä ruokia ovat mm. jogurtti, hapankaali, ikääntyneet juustot ja kombutsa-juoma.

Tässä probioottijauheessa on molempia bakteerilajeja yllä mainituista tutkimuksista. Perinteisemmistä kapseli-probiooteista tämä Jarrow:n tuote on suosittu ja tehokas.

2 Tähteä

 

10

ZMA

ZMA haitat

ZMA (Zinc Magnesium Asparate) on yksi eniten myydyistä testosteronin nostovaikutuksilla markkinoiduista lisäravinteista.

ZMA:n kehitti yhdysvaltalainen Victor Conte, joka oli myös perustamassa BALCO-urheiluravitsemuskeskusta. Monet tunnetut amerikkalaisurheilijat, kuten Marion Jones, Tim Montgomery ja Barry Bonds jäivät 2000-luvun alussa kiinni BALCOn kehittämän ”The Clear” nimellä kulkeneen anabolisen steroidin käytöstä.

Victor Conte joutui skandaalin jälkeen vankilaan, josta hän on sittemmin vapautunut. Liittyykö ZMA sitten dopingiin ja steroideihin? Ei. Ei liity. ZMA on lisäravinne, joka sisältää 15 – 30 mg sinkki monomethionineä ja -asparaattia, 350 – 500 mg magnesiumasparaattia sekä 10 – 20 mg B6-vitamiinia.

Kuten aiemmissa kappaleissa kävimme läpi, sinkillä ja magnesiumilla voi olla positiivisia vaikutuksia testosteronin tuotantoon. B6-vitamiinilla ei ole havaittu vaikutusta androgeenihormonien tuotantoon.

Onko magnesiumilla, sinkillä ja B6-vitamiinilla sitten synergisiä vaikutuksia, jotka saattaisivat boostata testosteronitasoja?

Victor Conte oli itse mukana tekemässä ja rahoittamassa ensimmäistä tutkimusta aiheesta Western Washington yliopistossa vuonna 1998. Tutkimuksessa todettiin, että 8 viikon harjoittelujakson aikana, ennen nukkumaanmenoa otettuna, ZMA nosti jalkapallon pelaajien voimatasoja 11,6 prosenttia verrattuna plaseboryhmän 4,6 prosenttiin. (1)

Tämän jälkeen ZMA:n tehosta on tehty kaksi vähemmän imartelevaa tutkimusta. Amerikkalainen tutkimus vuodelta 2004 ei havainnut ZMA:lla olevan merkittävää vaikutusta anabolisten hormonien tasoihin tai voiman kehitykseen. Myöskään saksalaisessa tutkimuksessa vuonna 2006, ZMA:n käytöllä ei todettu olevan vaikutuksia testosteronitasoihin. (2) (3)

B6-vitamiinilla ei ole suoranaisesti testosteronia nostavaa vaikutusta. Yhdessä tutkimuksessa on kuitenkin havaittu B6-vitamiinin lisäävän kasvuhormonin tuotantoa sekä laskevan prolaktiinin tuotantoa, mikä voi olla miehille hyödyllistä. (4)

ZMA lisäravinne

ZMA iHerbissä

 

11

Maca

Maca tuoteMaca eli andienkrassi on ravinteikas Perussa esiintyvä juurikasvi. Afrodisiakkina pidettyä macaa on käytetty tuhansia vuosia Etelä-Amerikassa ja nykyisin sitä markkinoidaan ympäri maailman myös testosteroniboosterina.

Huono uutinen on, että superfoodina jo markettienkin hyllyiltä löytyvä maca ei tutkimusten mukaan vaikuta mitenkään testosteronin tuotantoon tai LH- ja FSH-hormonien eritykseen. (1) (2) (3)

Hyvä uutinen on, että macan on havaittu todella lisäävän seksuaalihalukkuutta sekä erektiokykyä yleisterveillä miehillä, urheilijoilla ja masennuksesta kärsivillä. (4) (5) (6)

Maca ja testosteroni

Maca iHerbissä

 

12

Tribulus

Tribulus vaikutukset

Tribulus terrestris eli okarennokki on ruohokasvi, joka kasvaa yleisesti eri puolilla maapalloa. Perinteisessä intialaisessa terveydenhoitojärjestelmässä Ayurvedassa, tribulusta pidetään mieskuntoa ja libidoa parantavana yrttinä.

Rottatutkimuksissa ja yhdessä seksuaalikykyyn liittyneessä ihmistutkimuksessa tribuluksen on todettu lisäävän seksuaalista halukkuutta sekä erektiokykyä. (1)

Amerikkalainen kehonrakentaja Jeffrey Petermann markkinoi tribuluksen länsimaihin lihasmassan ja voiman tuoton edistämistarkoituksissa jo 1970-luvun alussa ja se on nykyäänkin erittäin laajasti myyty testosteroniboosteri.

Harmi vain, että tribulus-lisäravinteet eivät ole lukuisissa tutkimuksissa kyenneet vaikuttamaan koehenkilöiden testosteronitasoihin. (2) (3) (4)

Anabolisten steroidin käyttäjien keskuudessa tribulusta on käytetty myös hormonikuurien jälkeen käynnistämään kehon omaa testosteronin tuotantoa. Tribulus-lisäravinteiden ei ole kuitenkaan havaittu vaikuttavan myöskään testosteronintuotantoa ohjailevan luteinisoivan hormonin tasoihin. (5)

Kuten ZMA:n kohdalla, myös tribuluksen on raportoitu nettifoorumeilla aiheuttavan eläviä ja vahvasti seksuaalisia unia.

Tribulus terrestris

Tribulus iHerbissä

 

13

Yohimbe

Yohimbe kokemuksiaYohimbe on länsi-afrikkalainen puulaji, jonka kaarnasta tehtyjä uutteita on käytetty afrodisiakkina ja mieskunnon lisääjänä. Yohimbe-puun vaikuttava aine on stimulanttina toimiva yohimbine, jota käytetään eläinlääketieteessä rauhoittavien aineiden vastavaikuttajana.

Tutkimusten mukaan yohimbine voi nostaa verenpainetta ja kasvattaa sydämen lyöntitiheyttä. Sen on myös havaittu mahdollisesti nostavan stressihormoni kortisolin tasoja sekä aiheuttavan ahdistusta. Yhden aiheesta tehdyn tutkimuksen perusteella yohimbinellä ei ole vaikutusta testosteronitasoihin. (1) (2)

Yohimbe Suomi

Yohimbe – iHerb – Huom. Yohimbe on Fimean lääkeainelistalla – ei kannata tilata netistä

 

14

Nokkosenjuuri

Nokkonen ja testosteroni

Myös nokkosenjuurta markkinoidaan testosteroniboosterina ja afrodisiakkina. Nokkosen väitetään sitoutuvan veressä SHB-globuliiniin testosteronin sijasta ja täten nostavan vapaan testosteronin määrää.

In vitro –koeasetelmassa (eli koeputkissa) on havaittu tällainen testitulos, jossa nokkonen sitoutuu SHBG:hen. Ainoassa ihmiskokeessa, jossa nokkosen vaikutusta androgeenihormoneihin on mitattu, nokkosella ei ollut vaikutusta testosteronitasoihin. (1)

Samassa tutkimuksessa nokkosen havaittiin kuitenkin tuovan helpotusta hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun aiheuttamiin oireisiin.

1 Tähti

Nokkosenjuuri iHerbissä

 

15

Horny goat weed

Horny goat weed, virallisemmin epimedium on varjohiippojen sukuinen ruohovartinen kukkakasvi, joka kasvaa pääosin Kiinassa. Kutsumanimensä tämä kasvi on saanut, kun vuohien ja lampaiden pariutumisvietin nähtiin kasvavan niiden syödessä niityiltä varjohiippakasveja.

Horny goat weediä ja sen vaikuttavaa ainetta ikariinia markkinoidaan mieskunnon lisääjänä ja niitä on tutkittu erektiohäiriöiden hoitokeinona. Yhdessä rottatutkimuksessa ikariiniannostus 80 mg per painokilo nosti merkittävästi jyrsijöiden testosteronitasoja (1). Horny goat weedin vaikutuksia testosteronitasoihin ei ole tutkittu ihmisillä.

1 Tähti

Horny goat weed iHerbissä

 

16

Poronsarvijauhe

Ei… Se ei vaan toimi.

Poronsarvijauhe

 • ei nosta testosteronitasoja. Eikä myöskään hirvensarvijauhe (1) (2)
 • ei nosta LH:n tai FSH:n tasoja (3)
 • ei nosta kasvuhormonitasoja (4)
 • ei vaikuta seksuaalihalukkuuteen tai –kykyyn (5)

1 Tähti

Jos kärsii sairaudesta, on lääkityksen alaisena tai ikää on yli 55 vuotta, kannattaa lisäravinteiden turvallisuus varmistaa lääkäriltä ennen ravinnekokeiluja.

 

Ruoka ja muut tekijät

Testosteroni nousee hiilihydraateilla

Myös ruokavalio vaikuttaa testosteronin tuotantoon. Monelle yllätyksenä korkea proteiinien saanti on yhteydessä madaltuneeseen testosteronin tuotantoon. (1)

Laadukkaat rasvat ja korkea hiilihydraattien saanti ovat oleellisia työkaluja testosteronin nostotalkoissa.

Myös laihduttaessa testosteronin tuotanto kärsii. Ja toisaalta ylipaino heikentää mieshormonien tuotantoa. (2)

E-kirjassa testosteronitasojen nostamisesta käyn läpi tutkitusti toimivia ja helppoja keinoja, joilla omaa testosteronin tuotantoa voi tehostaa. Käyn läpi tarkasti mm. ravinnon, harjoittelun ja levon vaikutukset mieshormonien tuotantoon.