Toimiiko valkosipuli antibioottina?

Valkosipuli antibiootti

Valkosipuli, luonnon antibiootti -nimitys ei näytä olevan vain luomuhippien propagandaa. Valkosipulin on havaittu useissa tutkimuksessa olevan yllättävän tehokas bakteeri-, hiiva- ja parasiitti-infektioiden hoidossa.

Antibioottien kehittäminen oli yksi merkittävimmistä lääketieteen saavutuksista 1900-luvulla. Harmittomia ne eivät kuitenkaan ole. Antibioottien haitat -postauksessa käyn läpi, miten jopa yksi ainoa antibioottikuuri voi vuosiksi, ellei loppuelämäksi sekoittaa suoliston bakteerikannat.

Mitä antimikrobiaalisia ominaisuuksia valkosipulilla on ja voisiko se toimia joissain tapauksissa turvallisena vaihtoehtona antibiooteille tai arvokkaana lisäresurssina synteettisten lääkkeiden rinnalla?

Allisiini – Valkosipulin vaikuttava aine

Valkosipulin antimikrobiaalinen tehokkuus, eli sen kyky tuhota taudinaiheuttajia, on voimakkain, jos valkosipulin kynnet syödään raakana ja murskattuna.

Valkosipulista on löydetty yli 400 yhdistettä, joista noin kolmellakymmenellä on havaittu olevan terveysvaikutuksia.

Allisiini on valkosipulin tärkein vaikuttava aine. Kun valkosipuli murskataan tai pilkotaan, allinaasi-entsyymi aktivoituu. Allinaasin vaikutuksesta alliini, valkosipulin päärikkiyhdiste muuttuu allisiiniksi. Allisiini antaa valkosipulille myös sen ominaisen maun ja hajun.

Allisiini on epävakaa yhdiste, joka säilyy vain joitakin tunteja valkosipulin pilkkomisen jälkeen. Raa’an valkosipulin antimikrobiaalinen tehokkuus on korkeimmillaan 10 – 20 minuuttia valkosipulin kynsien pilkkomisen jälkeen.

Bakteeri-infektiot

Vatsatauti

Ei pelkästään vampyyrien karkoitukseen

Tutkimuksissa valkosipulin on todettu toimivan antibioottisesti mm. seuraavia patogeenisiä bakteerikantoja vastaan: helikobakteeri, kolibakteeri, klebsiella, mycobacterium tuberculosis, salmonella, staphylococcus, streptococcus ja clostridium.

Valkosipulin on todettu olevan tehokas myös Campylobacter jejunia vastaan, joka on Suomessa ja maailmalla yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttava bakteeri. Suomessa raportoidaan yli 3000 kampylobakteerin aiheuttamaa tapausta vuosittain.

Bakteerit, kuten C. jejuni muodostavat ympärilleen biofilmejä, jotka suojelevat niitä lääkkeitä ja muita antimikrobiaalisia aineita vastaan. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan valkosipulin sisältämä yhdiste diallyylisulfidi on 100 kertaa tehokkaampi tuhoamaan C. jejuni-biofilmejä, kuin antibiootit siprofloksasiini ja erytromysiini.

Valkosipuli ja hiivatulehdus / Candida

Terveiden ihmisten kehoissa ja suolistoissa asustaa normaalisti useita eri hiivalajeja. Hiivasienet, kuten Candida albicans voivat kuitenkin liikakasvaa aiheuttaen terveysongelmia. Tutkimuksissa on havaittu, että valkosipulin sisältämä, allisiinista muodostuva yhdiste diallyylisulfidi tappaa ja hillitsee myös Candidaa.

Valkosipuli ja parasiitit

Tutkimuksissa valkosipulin on näytetty tappavan giardiaa, suoliameebaa ja trypanosomatideja. Yhdysvalloissa giardia on yleisin ripulia aiheuttava loinen. Suomessa giardia oli aiheuttajana mm. Nokian vesikriisissä vuonna 2007.

Paksusuolen syöpä

On havaittu, että rasvahappo butyraatti voi vähentää syöpäsolujen määrää paksusuolen syövästä kärsivillä. Butyraattia muodostuu paksusuolessa toivottujen bakteerikantojen (mm. bifidobakteerien) fermentoidessa liukenevia kuituja.

Valkosipulin painosta n. 17 % on inuliini- ja oligofruktoosi-kuituja, eli prebiootteja, jotka lisäävät suolistossa bifidobakteerien määrää sekä butyraatin tuotantoa.

Suoliston bakteerikantojen merkityksestä koko kehon toiminnalle saadaan jatkuvasti uutta tutkimusnäyttöä. Toisessa blogin postauksessa käyn tarkemmin läpi prebiootteja ja niiden terveysvaikutuksia.

Sen lisäksi, että valkosipuli edistää butyraatin tuotantoa ja sitä kautta toimii syöpäsoluja vastaan, on myös havaittu että allisiinista muodostuva diallyylisulfidi kykenee tappamaan tiettyjä syöpäsoluja.

Valkosipulin käyttö

Luonnon antibiootti

HUOM: Valkosipulikokeilut omalla vastuulla. Reaktiot raa’an valkosipulin syömiselle ovat yksilöllisiä. Valkosipuli voi ärsyttää vatsaa ja tyhjään vatsaan otettuna aiheuttaa vatsakipuja.

Valkosipulin prebiootit myös ruokkivat (hyviä) suolistobakteereja, josta aiheutuu kaasun tuotantoa suolistossa sekä mahdollisesti epämukavuutta. Sairaana, lääkityksen alaisuudessa tai raskaana ollessa kannattaa varmistaa lääkäriltä, voiko valkosipulia ottaa.

Raaka valkosipuli kannattaa nauttia ruokailun jälkeen, jolloin se ei ärsytä vatsaa yhtä paljoa, kuin tyhjään vatsaan otettuna. Valkosipulin kynnet tulee murskata tai pilkkoa mahdollisimman pieneksi ja antaa niiden odottaa 10 – 15 minuuttia ennen niiden nauttimista. Tällöin valkosipulin allisiinipitoisuus on korkeimmillaan.

Murskatun valkosipulin voi syödä ruoan seassa kylmänä, mutta kuumennus tuhoaa valkosipulin antimikrobiaalisia yhdisteitä. Jos haluaa, että valkosipuli ei jää hengitykseen, voi pilkotun valkosipulin kynnen laittaa lasin pohjalle, kaataa hieman vettä päälle ja kulauttaa kerralla alas sekä vesi että valkosipulit.

Otan itse valkosipulin niin, että pilkon yhden kynnen ennen ruokailua lasin pohjalle odottamaan. Syötyäni juon mahdollisimman pieneksi pilkotun valkosipulin veden seassa alas.

Määrä voi olla esim. 1 – 2 kynttä 1 – 3 kertaa päivässä. Internetin syövereissä ihmiset ovat kokeilleet 3 – 7 päivän valkosipulikuureja hoitaakseen mm. hiivan liikakasvua, bakteeri-infektioita tai ohutsuolen bakteerikannan liikakasvua. Kannattaa aina aloittaa kuitenkin vain yhdellä kynnellä ja tunnustella vaikutuksia päivän tai pari ennen uusia kokeiluja.

Jos tietää sietävänsä raakaa valkosipulia, voi akuutin vatsataudin yllättäessä ottaa 1 – 2 kynttä kahdesti päivässä. Monesti vatsatauti loppuu kuin seinään.

Myönteinen piirre valkosipulin käytössä antimikrobiaalina on, että se näyttää valikoivasti tuhoavan taudinaiheuttajia. Ilmeisesti valkosipuli voi tappaa myös hyviä bakteereja, muttei kuitenkaan samoissa määrin kuin lääkeantibiootit.

Kyolic ja muut valkosipulilisäravinteet

Luontaistuote- ja nettikaupoissa myydään useita valkosipuliuutteita, kuten Kyolic-valmisteet. Näillä tuotteilla on havaittu olevan joitakin terveydelle positiivisia vaikutuksia. Antimikrobiaalisia hyötyjä näistä lisäravinteista ei todennäkisesti kuitenkaan saa, koska allisiini epästabiilina yhdisteenä hajoaa muutaman päivän sisällä siitä, kun raakaa valkosipulia aletaan prosessoimaan.

 

2K Shares

Jakaja

Jos pidit artikkelista, seuraa blogia facebookissa!

19 kommenttia artikkeliin ”Toimiiko valkosipuli antibioottina?

  1. Jukka sanoo:

    Tuntuu toimivan minulla ainakin. Luin amerikkalaisesta blogista viime vuonna, kuinka valkosipulia on käytetty menneinä vuosisatoina vatsapöpöjen hoitoon. Sen jälkeen olen kahdesti meinannut saada ruokamyrkytyksen, mutta muutama kynsi on lopettanut oireilut molemmilla kerroilla.

    • Lauri Salmi sanoo:

      Minulla on samanlaisia kokemuksia! Olisi kiinnostava kuulla, onko valkosipulikuurittelusta apua myös ihmisille, jotka kärsivät pidempiaikaisista vatsainfektiosta, IBS-oireista tai esim. hiivainfektiosta.

  2. Risto sanoo:

    Olen huomannut, että valkosipulin ”sydämen” eli kynnen keskellä sijaitsevan liuskan poistamalla sipulin haju jää vähemmän hengitykseen. Kiinnostaisi tietää vähentääkö tämä valkosipulin syömisen hyötyjä.

  3. Saara sanoo:

    Olen saanut borrelioositartunnan kome vuotta sitten , mutta sain tietää siitä vasta tänä kesänä.
    Olen aina syönyt valkosipulia sekä salaatissa raakana, että ruoassa kuumennettuna.
    Nyt olen lukenut ohjeita ja noidattanut niitä noin 2 kuukautta (eli en enää kuumenna, vaan syön raakana ja muskattuna) ja vähitellen ovat lähes kaikki borrelioosin aiheuttamat lukuiset kivut hävinneet. Se kuitenkin vaatii, että syön joka päivä ainakin yhden kokonaisen valkosipuin; voileipien päällä tai ruoan joukossa. Torstaina pääsen vihdoin keskussairaalaan ihfektiopolin tutkimuksiin. Jännä nähdä, mitä mieltä lääkäri on valkaosipulista. Borrelioosin aiheuttava spirokeettaa taitaa olla niitä vaikeimmin tuhottavia bkteereita. Mutta jos se tällä valosipulin syönnillä pysyy kurissa, voin jatkaa tätä vaikka hautaan asti.

    • Lauri Salmi sanoo:

      Mielenkiintoista kuulla! Lääkäri saattaa olla skeptinen. Kerro ihmeessä, miten borrelioosin hoito etenee ja onko valkosipulista hyötyä jatkossakin.

      Sinun keho toimii mainiosti, jos et saa noin suuresta määrästä valkosipulia die-off-reaktioita. Monella (varsinkaan sairaalla) ihmisellä maksa ja muu keho ei jaksa käsitellä kaikkia endotoksiineja, joita imeytyy verenkiertoon, kun valkosipuli tappaa ei-toivottua bakteerimassaa. Tästä voi seurata päänsärkyä, iho-oireita ym.

      • Saara sanoo:

        Nyt on kulunut kohta vuosi valkosipulikuurilla ja borrelioosikivut ovat pysyneet poissa. Toki syön myös kurkuma- ja inkiväärikapseleita, joskaan en päivittäin, mutta se jokapäiväinen valkosipuli on pakko syödä. Jos laistan, nostavat spirokeetet heti päätään. Lisäksi olen huomannut, että kaupassa myytävät espanjalaiset valkosipulit eivät paljoakaan auttaneet, joten alkutalvesta, kun omani loppuivat, jouduin haalimaan eri puolilta Suomea kilon sieltä, toisen täältä ja riivatun kalliita olivat, siis luomuvalkosipulit. Nyt on itselläni enemmän kasvamassa kuin ennen.

        Ruokavalion siivoaminen oli ehkä yhtä tärkeää kuin valkosipuli. Spirokeetat tuntuivat rakastavan sokeria, joten ei mikrogrammaakaan. Jouduin vaihtamaan jopa D-vitamiinin täysin sokerittomaan. Ei myöskään lainkaan lihaa (jota en oikeastaan syönyt ennenkään), ei valkeita vehnäjauhoja, ei kahvia eikä tietenkään alkoholia. Eli vain kalaa ja kasviksia sekä marjoja ja hedelmiä. Ja tietysti luomumaitoa- ja piimää, paljon sekä vettä. Ainoa ”leivokseni” on Vaasan 100-prosenttinen ruisleipä.

        Se lääkäri oli oikein yställinen ihminen, mutta täysin käypä-hoito-suosituksiin kangistunut, eli uskoi esim., että kuukauden antibioottikuuri kyllä parantaa taudin ja kirjoittikin sen apteekkiin, missä se on vieläkin. Tiedän näet muiden kokemuksesta, ettei se paranna, vaan oireet palaavat satavarmasti. Ainoa mikä parantaisi olisi se kahden helsinkiläisen yksityisklinikan antama 5 kuukauden antibioottikuuri suoneen. Siis joka päivä. Ovat mielettömän kalliita, joten niihin minulla ei tietysti ole varaa enkä edes asu Helsingissä. Lisäksi kokemuksesta tiedän, että antibiootista mahani menee täysin sekaisin, vaikka söisin sitä korjaavaa lääkettä koko ajan. Ja kuukauden antibioottikuurin jälkeen kaikki hyödyllisetkin bakteerit olisivat kuolleet suolistosta ja kestäisi ainakin puoli vuotta toipua. Joten yritän pärjätä omin neuvoin.

        Ja sitten se tärkein vinkki; jos saat punkin pureman, älä luota lääkäreihin siinä, että sen ympärille täytyy tulla punainen rengas, joka osoittaa, että olet saanut borrelioosin.

        Se rengas tulee vain noin 50 % niistä, jotka saavat puremasta borrelioosin. Esim. minulle ei tullut mitään rengasta. Jos olisin lukenut tuon tiedon netistä jo silloin, olisin varmuuden vuoksi vaatinut sen antibioottikuurin heti, sillä heti annettuna se tappaa bakteerit, muttei enää kun ne ovat levinneet joka paikkaan ja tauti on muuttunut krooniseksi, kuten nyt minulla. Vaikka antibiootti aiheuttaakin kaiken sen, mistä jo edellä mainitsin, niin olisi se kuitenkin helpompaa kuin elää koko loppuelämänsä tämän bakteerin kanssa.

        Eilen kävin lääkärillä kuulemassa koetuloksia, sillä olin pyytänyt, että otetaan kaikki tavalliset verikokeet, jotta tiedän, olenko kunnossa kun olen laihtunut lähes 10 kiloa. Kaikki oli ihan okei, ei mitään häikkää missään. Lääkäri arveli samaa kuin itsekin, että laihtuminen johtui sokerin karttamisesta. Toinen syy saattaa olla, että luin netistä, että kurkuman vaikutus on 2000 kertainen jos samaan aikaan ottaa mustaapippuria. No, ostin ja aloin käyttää. Sitten luin, että se on mainio laihdutuslääke, koska estää rasvasolujen muodostumista. Miksi näitä temppuja ei neuvota niille, jotka haluaisivat laihduttaa?

        Mainitsemiasi päänsärkyä tai iho-oireita minulla ei ole ollut, joten kai maksani sitten vielä on jokseenkin kunnossa, vaikka olenkin jo 77 v.

        Hyvää kesää ja yrittäkää välttää punkkeja. Olen lukenut, että punkkikaan ei mielellään pure valkosipulinsyöjää.

        • Tanja sanoo:

          Mene bioresonanssiterapeutille niin sillä sen saa pois. Mulla oli vastaava bakteeri en muista nimeä, tullut punkista kauheet kivut ym. Sillä lähti.

  4. Hannu Leikkainen sanoo:

    Valkosipuli on myös tehokas, jollei paras huuliherpeksen hoitoon, painaa niin kauan, kunnes lakkaa kirvelemästä, niin seuraavana päivänä ei ole kuin muisto vain.
    Itse olen syönyt noin kolmekymmentä vuotta sillen, että murskaan hunaja omeviinietikkaan lasilliseen vettä ja hörppään heti aamulla, kun nousen ylös. Sairastanut en ole koskaan mitään flunssia, enkä muita virustauteja. 63v

  5. saara sanoo:

    Eilen kävin hammashoitajalla normaalissa puolivuosittaisessa hammaskiven poistossa. Hän hämmästeli, että hammaskivieä oli nyt vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kun kerroin sokerittomasta ruokavliostani, hän sanoi sen johtuvan siitä ja totesi vielä, että jos sokerin syönti lopetettaisiin, niin hammaslääkäreitä ja -hoitajia tarvittaisiin huomattavasti vähemmän.

    Eikö se hallitus ensin korottanut makeisveroa ja positanut sitten korotuksen. Kaiketi arveli parantavansa työllisyyttä kun ihmisten hampaat ovat yhä huonommasa kunnossa.

    Muuten, tämän ruokavalion aikana ei hampaisiin ole tullut yhtään reikää.

    Yksi sokerimyrkytetty ruoka minua todella harmittaa. Kesällä teki mieli silliä, mutta kaikissa kaupan silleissä, myös kokonaisina myytävissä on sokeria. Voiko hullumpaa keksiä!

  6. Pentti O sanoo:

    Kun täällä on kokeneita kirjottajia, auttakaapa meitä. Tyttökaverini on lähes 80-v. Laihtunut hirveästi. Painaa 49 kg /170 cm pitkä. Perussairauksia on, mutta juuri otetut lab.kokeet ovat hyvät, kaikki arvot ovat hyvät lääkärin mukaan. Kaikkea on kokeiltu. Voi käytössä, punaista maitoa, vehnä pois, eipä juuri sokeria. Ottaa oliiviöljyä. Syö apteekin juomia ja monivitamiini-rautavalmiste-juomaa. Laitan hyvää ja monipuolista ruokaa jolla itse kyllä lihon, mutta hän vain laihtuu. Syö jopa 2 tunnin välein. Ei ole mitään sellaista sairautta eikä syöpää…lukuunottamatta vaskulaarista ööh…jokin valkeaa aivoainetta muuttava sairaus ei altzi. Olisiko se sitten siinä se….Elimistö on luultavasti jo katatonisessa tilassa. Kävelee ja huolehtii itsestään aika hyvin, lepäilee myös. Syö kaikkea, marjoja, kermaa, jogurtteja, kermaviiliä,hedelmiä, proteiinipastaa, ja naudanjauhelihaa, kanaa, kalaa.

    • saara sanoo:

      Tarkoititko Alzheimerin tautia? Siinä eräs oire on laihtuminen. mutta se on näköjään vasta viimeisiä oireita. Katsopa googlesta tuon taudin oireet. Vaikka kirjoitatkin, ettei tauti ole tuo.

      En ole minkään sortin terveysasiantuntija, mutta katsoin itse googlesta. Mutta ihme on, ellei potilaan tilan tunteva lääkäri ole sinulle selostanut mistä laihtuminen johtuu. Kysypä vielä kerran häneltä. Pyydä häntä myös kirjoittamaan paperille mikä tuo ” valkeaa aivoainetta muuttava sairaus” on nimeltään. Kirjoita se nimi sitten googleen ja katso sieltä sen taudin oireet ym. tiedot.

    • Lauri Salmi sanoo:

      Vaikea arvailla laihtumusen syitä. Gastroenterologin vastaanotolla voisi selvitellä onko ongelma suolistossa.

      Tuo ruokavalio kuulostaa aika proteiinipainotteiselta. Elimistön, varsinkin rasittuneen, saattaisi olla helpompi käsitellä hiilihydraattipainotteisia ruokia. Perunaa, kokojyväriisiä tai kauraa esim. Öljyt ja voit voisi jättää myös tilapäisesti pois, jotta näkisi onko rasvojen käsittelyssä ja imeytymisessä häiriötä.

  7. Saara sanoo:

    Kertoisitko, Lauri, mielipiteesi keitettyjen kananmunien syömisestä. Syön lähes päivittäin yhden munan, vaikka toisten tutkimusten mukaanhan ne nostavat kolesterolin pilviin. Toisten taas ei. Ostan tietysti luomumunia, mikäli se nyt jotain auttaa. Kolesterolini on aina ollut neljän, viiden hujakoilla, mutta se hyvä kolesteroli on myös erittäin korkea. Eräs lääkäri tuputti kerran kolesterolilääkettä. En huolinut.

    • Lauri Salmi sanoo:

      En usko, että kananmuna päivässä olisi epäterveellistä. Ehkä terveellistä pikemminkin. Lääkäreiden neuvoja kannattaa tietysti kuunnella, mutta en itsekään lähtisi syömään kolesterolilääkkeitä noilla arvoilla.

      Äskettäisessä Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa ei nähty yhteyttä sydänsairauksien ja kananmunien syönnin välillä.

  8. piita sanoo:

    Miten hajuhaitat? Tuo valkosipulin käyttö raakana kiinnostaisi kovasti, mutta mietityttää, haiseeko sitten koko ajan valkosipulille..? Kurkuma kiinnostaa myös. Onko siitä olemassa valmistetta, josta hyödyn saa irti? Itse kun epäilen hieman noita tabletteja/kapseleita, aivan niikuin kirjoitit noista Kyolic-tableteista.

  9. Saara sanoo:

    Tuohon hajuhaittaan teidan olla pätevä vastaaja.
    Nyt kun syön valkosipulin joka päivä raakana, niin itse en tietysti huomaa mitään, mutta kaikkein täränokkaisin tuttavani sanoi, kun kysyin, että joskus haisen valkospulille, ehkä olen silloin syönyt sitä äskettäin. Toiset taas eivät huomaa mitään. Kerran on sattunut niin, että kun odotimme pankin avautumista ulkona, niin kahden metrin päässä seisova nainen alkoi voivotella, että kuka täällä on syönyt valkosipulia, kun on niin vahva löyhkä. Myönsin, että minä, viimeksi eilen illalla. Toisilla siis on erittäin herkkä valkosipulinenä.

    Onneksi asun yksin eikä ole kissaakaan nyrpistelemässä nokkaansa.

    Kurkuma-asiassa on Lauri tietysti parempi vastaaja, mutta itse syön TURMERIC root extract kapseleita. Vamistaja Solgar, joka on hyvin vanha ja ilmeisesti myös luotettava firma. En usko, että se ihan pelkkää värjättyä sahajauhoa on. Olen huomannut, että viime aikoina on tullut monia uusia valmisteita, joista toisiiin on lisätty mustapippuria. Itse murskaan sitä purkista erikseen ruoan päälle.

    Minäkin olisin hivin kiitollinen jos viitsisit, Lauri, selventää tätä kurkuma-asiaa eli mitä kannattaisi käyttää, miten ja miksi?

  10. Lauri Salmi sanoo:

    Veden kanssa nielaistuna valkosipulin haju ei juurikaan jää hengitykseen. Eli pilkottu tai murskattu kynsi lasin pohjalle, hieman vettä päälle ja kulauttaa kerralla vedet ja valkosipulit alas.

    En ole syventynyt kurkumaan. Ilmeiseti lisäravinnekurkuman on havaittu aiheuttavan joitakin hyötyjä, kuten tulehduksen lievittymisen. Mustapippuri parantaa kurkuman imeytyvyyttä.

  11. Kirsikka sanoo:

    Entäs marinoidut valkosipulin kynnet? Säilyykö se allisiniini? Meillä lapset söisi lähes rajattomasti?

  12. Pete sanoo:

    En tiedä, onko blogi aktiivinen enää, mutta kuitenkin. Meillä on käytössä allisiinivalmiste, jossa allisiini muodostuu vasta kehossa. Tabletissa on alliinia ja allinaasia suojattuna, jotka kehossa aktivoituvat ja alkavat muodostaa allisiinia. Tuote on suojattu vatsahapoilta myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *