Probiootit ja niiden terveyshyödyt ovat useimmille tuttuja. Suoliston haitallisen bakteerijakauman kestävään muutokseen probiootit eivät kuitenkaan riitä, siihen tarvitaan prebiootteja ja prebioottisia ruokia.
Kategoria: Vatsa ja suolisto
Antibioottien haitat
Antibiootit on suunniteltu tappamaan bakteereita. Ongelma on, että ne eivät tee eroa terveydelle hyödyllisten ja haitallisten bakteerien välillä. Ihmiskehossa on triljoonia mikro-organismia – enemmän, kuin ihmisessä on soluja. Voisi sanoa, että olemme enemmän bakteeria, kuin ihmistä. Bakteerit ja muut kehon mikro-organismit ovat välttämättömiä kehon toiminnalle.
Toimiiko valkosipuli antibioottina?
Valkosipuli, luonnon antibiootti -nimitys ei näytä olevan vain luomuhippien propagandaa. Valkosipulin on havaittu useissa tutkimuksessa olevan yllättävän tehokas bakteeri-, hiiva- ja parasiitti-infektioiden hoidossa.
Gluteenia vauvalle? Mahdollisesti huono idea, sanovat tukimukset
Gluteeni suositellaan lisättäväksi vauvan ruokavalioon useissa länsimaissa 4 – 6 kuukauden iässä, jotta vauvat tottuisivat siihen, eivätkä saisi keliakiaa tai muita gluteeni-intoleranssitiloja.
Milloin probiootit kannattaa ottaa?
Suositukset probioottien ottamisajalle vaihtelevat tyhjästä vatsasta täyteen vatsaan ja aamusta iltaan. Miten probiooteista saa suurimman hyödyn irti ja mikä on paras aika ottaa ne?
Ahdistus vähenee prebiooteilla
Oxfordin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa testattiin frukto-oligosakkaridi- (FOS) ja galakto-olikosakkaridi- (GOS) prebioottien vaikutusta koehenkilöiden kortisolitasoihin ja stressi-tuntemuksiin. Aiemmin tutkijat olivat havainneet rottatutkimuksessa prebioottien johtaneen stressitasojen laskun.