Verikokeiden teettäminen ilman lähetettä

Verikokeet ilman lähetettä

Verikokeiden teettäminen ilman lääkärin lähetettä voi kuulostaa oudolta. Useimmille ei koskaan edes tule vastaan tarvetta teettää testejä itsenäisesti. Yksityiset lääkäriasemat haluavat kuitenkin tuottaa palveluja maksua vastaan, joten ne tarjoavat laboratoriotutkimuksia myös yksityisasiakkaille.

Ja on hieno asia, että tarjoavat. Mielestäni ihmisillä tulee olla oikeus perehtyä halutessaan oman kehonsa toimintaan. On sitten eri asia osaammeko me tavalliset tallaajat tulkita verikokeiden tuloksia. Jos mitatut veriarvot ihmetyttävät, kannattaa ne tietysti esittää lääkärille tulkinta-apua varten.

Missä laboratorioissa verikokeita voi teettää ilman lähetettä?

Lähes kaikki yksityiset lääkäriasemat, kuten Dextra, Mehiläinen tai Terveystalo, tarjoavat verikokeiden teettämistä ilman lähetettä. Kun kokeita teettää omaan laskuun, täytyy testien hinnat sekä mahdolliset näytteenottomaksut maksaa kokonaan itse, eikä Kelalta voi saada korvauksia.

Joissain lääkäriasemien laboratorioissa voi teettää kaikki ohjekirjoista löytyvät testit omaan laskuun, kun taas toisissa ilman lähetettä tehtävien testien valikoima on rajattu n. 10 – 20 yleiseen verikokeeseen.

Joidenkin lääkäriasemien nettisivuilla on listattu ilman lähetettä teetettävissä olevat kokeet:

Olen teettänyt itse kymmeniä verikokeita ilman lähetettä Tampereella eri lääkäriasemilla. Kokemuksieni mukaan lääkäriasemilla suostutaan usein tekemään mitä vain kokeita, vaikka nettisivuilla tarjonta olisi rajattu.

Yksityisten lääkäriasemien ohella verikokeita voi teettää ilman lähetettä myös yksityisillä laboratorioilla, jotka eivät tarjoa lääkäripalveluja. Tällaisia laboratorioita ovat mm. Cityterveys, Pirkanmaalla toimiva Fimlab ja Oulun alueella toimiva Nordlab.

Verikokeiden teettämisen vaiheet

  1. Selvitä, mitä yksityisiä lääkäriasemia tai laboratorioita paikkakunnallasi on
  2. Etsi Googlella tutkimusohjeet tutkimuksiin, joita haluat teettää
  3. Soita lääkäriasemalle ja kysy voiko testejä teettää omaan laskuun, ilman lähetettä
  4. Voit samalla kysyä testien hinnat ja vertailla eri laboratorioiden tarjontaa
  5. Perehdy tutkimusohjeisiin ja toimi niiden mukaan
  6. Ota tutkimusohjeet tulostettuna mukaan mennessäsi verikokeisiin
  7. Pyydä näytteenoton yhteydessä, että kokeiden tulokset lähetetään postilla kotiisi

Joidenkin lääkäriasemien näytteenottoon tulee varata aika etukäteen ja toisiin mennään vuoronumerolla. Lääkäriasemalle soittaessa kannattaa kysyä, pitääkö näytteenottoon varata aika.

Jos et tulosta tutkimusohjetta, ota näytteenottoon silti vähintään mukaan verikokeen tutkimusnumero, lyhenne ja nimi, jotta näytteenottaja löytää tietokoneeltaan oikean tutkimuksen. Esimerkiksi ”1220 S-D-25 D-vitamiini”.

Tutkimusohjeiden haku

Teetettävien testien tutkimusohjeisiin tulee perehtyä, koska niissä voi olla ohjeistuksia esimerkiksi testin teon kellonaikaan tai testiä edeltävään ruokavalioon liittyen.

Käytännössä yksityiset lääkäriasemat eivät määritä kokeiden tuloksia itse, vaan ne lähettävät näytteet analysoitavaksi Medixin kaltaisiin tutkimuspalveluja tuottaviin laboratorioihin. Tutkimusohjeita voi hakea alempana olevan kuvan tyyliin Googlesta tai suoraan laboratorioiden nettisivuilta.

Muutamien laboratorioiden tutkimusluettelot:

Tutkimusohjeiden haku Googlella:

Verikokeiden tutkimusohjeet

Paljonko verikokeet maksavat?

Verikokeiden teettäminen on Suomessa kallista. Yksittäisten verikokeiden hinnat ovat yleensä noin 40 – 70 euroa.

Yleissääntönä verikokeet ovat kalliimpia lääkäriasemilla, kuin yksityisillä laboratorioilla, jotka tuottavat pelkästään tutkimuspalveluja. Tällaisia diagnostiikkaan keskittyviä edullisempia laboratorioita ovat mm. Cityterveys ja Pirkanmaalla toimiva Fimlab.

Esimerkiksi yleinen S-D-25-D-vitamiinikoe maksaa Fimlabissa 22 €, kun Mehiläisessä ja Dextrassa kyseisen kokeen hinta on vähintään 60 €. Pistäkää viestiä tai kommenttia, jos tiedätte muita vastaavia halpoja laboratorioita.

Muutama vuosi sitten Tallinnan reissulla harrastin verikoeturismia ja teetin parikymmentä koetta paikallisella lääkäriasemalla, Quatromedissä Jere Pohjankosken aiheesta tekemän blogi-kirjoituksen innoittamana. Nykyään Synlabina tunnetussa Quattromedissä teetetyt kokeet maksoivat noin kymmenesosan Suomen hinnoista. Synlabin nykyinen hinnasto löytyy tästä.

53 Shares

2 kommenttia artikkeliin ”Verikokeiden teettäminen ilman lähetettä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *