Antibioottien haitat

Antibioottien haittavaikutukset

Antibiootit on suunniteltu tappamaan bakteereita. Ongelma on, että ne eivät tee eroa terveydelle hyödyllisten ja haitallisten bakteerien välillä. Ihmiskehossa on triljoonia mikro-organismia – enemmän, kuin ihmisessä on soluja. Voisi sanoa, että olemme enemmän bakteeria, kuin ihmistä. Bakteerit ja muut kehon mikro-organismit ovat välttämättömiä kehon toiminnalle.

Antibiootit syntyvät

AntibioottiSkotlantilainen tutkija Alexander Fleming keksi Penisilliinin sattumalta vuonna 1928. Näytemaljaan loman aikana ilmaantuneen homepesäkkeen ympärillä oli kehä, missä maljassa viljellyt bakteerit eivät kasvaneet. Home eritti kasvuympäristöönsä antibakteerista ainetta, joka nimettiin Penisilliiniksi. Antibioottien massatuotanto alkoi 1940-luvulla.

Antibiootit olivat viime vuosisadalla lääkealaa mullistava keksintö. Nykyisin Suomessa kirjoitetaan 3 miljoonaa antibioottireseptiä vuodessa. Se on eniten pohjoismaista, mutta keskitasoa muuhun Eurooppaan verrattuna. Yhdysvalloissa 40% aikuisista ja 70% lapsista syö yhden tai useamman antibioottikuurin vuodessa. (1) (2)

Nopeasti kerääntyvä tutkimusnäyttö viittaa, että suoliston kunto on ihmisten terveydelle, kuin myös tautitilojen syntymiselle, tärkeämpää kuin on luultu. Suolistofloora vaikuttaa aineenvaihduntaan, on yhteydessä aivotoimintaan ja yli 75% immuunijärjestelmästä sijaitsee suolistossa.

Suolistoflooran dysbioosi (=haitallinen epäjakauma hyödyllisiä ja haitallisia mikrobeja) on yhdistetty mm. suolistosairauksiin, ylipainoon, diabetekseen, autismiin, ahdistukseen ja autoimmuunisairauksiin.

Kukaan ei väitä antibioottien olevan täysin harmittomia. Antibioottien liikakäytön riskit vaikuttavat kuitenkin huomattavan suurilta. Ja haitat, jotka antibioottien käytöstä aiheutuvat antavat myös mielenkiintoista näyttöä siitä, kuinka tärkeää roolia bakteerikannat näyttelevät ihmisterveydelle.

Bakteerilajien jakauma ja monimuotoisuus

Tutkimuksissa on havaittu, että jo yksi suonensisäinen antibioottiannos muuttaa suoliston bakteerijakaumaa, täysin tuhoten joitakin lajeja ja aiheuttavan haitallisten lajien, kuten Clostridium difficilen lisäätymistä.

Alla olevassa Wired-lehdessä esitetyssä kaaviossa on näytetty, kuinka viikon antibioottikuurin jälkeen Bacteroides-suvun bakteerilajien diversiteetti tuhoutuu täysin. Eikä monimuotoisuus ole palautunut vielä kahden vuodenkaan kuluttua antibiootti-kuurista.

Antibiootit ja bakteerijakaumat
Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että yleisen Ciproflaxin-kuurin aikana suolistobakteerikantojen diversiteetti heikkenee huomattavasti 3-4 päivän kohdalla kuurin aloituksesta. Tutkijat toteavat, että kuurin loppumisen jälkeen bakteerikannoissa taphtui jonkin verran palautumista kuuria edeltänyttä tilaa kohti, mutta antibiootit aiheuttivat merkittäviä pysyviä muutoksia bakteerikantoihin.

Antibioottien suolistossa aiheuttamien muutoksien on näytetty mahdollistavan mm. Salmonella- ja Clostridium difficile-infektioita.

Antibioottiresistenssi

Bakteerikantojen resistenssi antibiootteja vastaan kasvaa. Antibioottikuurien myötä kannat, jotka eivät kykene vastustamaan antibiootteja kuolevat ja vastustuskykyiset bakteerit jäävät jäljelle. On myös näytetty, että suolistobakteerit kykenevät vaihtamaan vastuskykyisiä geenejä keskenään sekä myös suoliston läpi kulkeville ”ulkopuolisille” bakteereille. Karoliinisen instituutin ja Kansanterveyslaitoksen yhteisen tutkimuksen tulosten yhteydessä mainitaan yhden antibioottikuurin voivan aiheuttaa jopa sadan prosentin vastustuskyvyn muita yleisiä antibiootteja vastaan.

Antibiootit ja diabetes

Tutkimus, jossa seurattiin miljoonaa englantilaista, havaittiin, että riski 2 tyypin diabetekselle nousi antibioottikuurien myötä. Mitä enemmän kuureja oli syöty, sen korkeampi todennäköisyys 2-tyypin diabeteksen puhkeamiselle oli.

Ylipaino ja metabolinen oireyhtymä

Vuonna 2008 Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että suolistobakteerien dysbioosi varhaisessa lapsuudessa lisää ylipainon todennäköisyyttä aikuisena.

JAMA Pediatricsin tekemän tutkimuksen mukaan lapsilla, jotka olivat saaneet yli 4 antibioottikuuria 2 ikävuoteen mennessä oli 10 % suurempi todennäköisyys olla ylipainoisia. Aikaisemmassa tanskalaisessa tutkimuksessa todettiin myös, että antibioottihoidot ja suolistoflooran dysbioosi lapsen ensimmäisen 6 kuukauden elinaikana lisäävät ylipainon todennäköisyyttä 7 vuoden iässä.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että terveessä suolistofloorassa olevan TLR5-proteiinin poistaminen hiiriltä aiheutti koe-eläimille ylipainoa ja insuliiniresistenssiä.

Sydän- ja verisuonitaudit

Tanskalaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että yleinen antibiootti Clarithromycin lisää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Noin yhden antibioottikuurin kolmestakymmenestätuhannesta katsottiin aiheuttavan kuolettavan sairaustapahtuman.

Antiobiootit ja reuma

Antibioottikuurien on havaittu lisäävän niveltulehduksien ja nivel-reumojen riskiä. Riskin havaittiin myös kasvavan suuremmaksi, mitä useampia antibiootti-kuureja on syöty.

Jakaja

Jos pidit artikkelista, tsekkaa blogin facebook-sivu!

Yksi kommentti artikkeliin ”Antibioottien haitat

  1. marko sanoo:

    Itselläni on suorastaan antibiootit pilanneet terveyden. Sain ensimmäisen ruusutulehduksen jalkaan 2008 jolloin jouduin osastolle kahdeksi viikoksi tiputukseen. Antibioottia meni neljän tunnin välein suonensisäisesti. Tämän jälkeen kuuri jatkui kuukauden vielä suun kautta. Tulehdus on uusiutunut useita kertoja.

    Antibioottikuureja on varmaan ollut pian sata. 2011 tuli rajumpi tulehdus ja aukesi säärihaava. Tämä tuli terveeseen jalkaan jossa aiemmin ei ole ollut tulehduksia. En joutunut sairaalahoitoon vaan paikallisessa terveyskeskuksessa piti kolme kertaa päivässä käydä ottamassa suonensisäinen annos. Tämän jälkeen kuuri jatkui suunkautta kaksi kuukautta, minkä jälkeen sain kerran kuussa pistettävän estolääkityksen. Estolääkityksestä huolimatta tulehduksia tuli. Estolääkkeen lisäksi määrättiin päivittäin suun kautta otettava antibiootti.

    Tulehduksia on nyt harvemmin, mutta otan edelleen piikin lisäksi lääkärin määräyksestä kaksi antibioottia päivittäin. Olen käytännössä syönyt antibiootteja nyt neljä vuotta päivittäin. Antibioottia on vaihdettu ja jopa kahta eri antibioottia on määrätty päällekkäin. Viime syksynä alkoi keho oireilla, mutta kokeissa kaikki oli niin kuin pitääkin. Mitään muuta syytä en keksi kuin antibiootit. Lääkärit eivät ottaneet kantaa tähän vaan hoitoa jatkettiin. Nyt olen itse vähentänyt antibioottien määrää pikkuhiljaa.

    Oireita mitä minulle tuli oli juuri nivelten kipeytyminen ja painon nousu. Lisäksi tuli sellaisia tuntemuksia että olisi kuin sumussa. Toki monelle varmaan on apua antibiooteista. Nyt olen itse alkanut syömään esimerkiksi juuri valkosipulia ja muita luontaisia tuotteita. Tästä eteenpäin, jos vain on mahdollista, kieltäydyn antibiooteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *