D-vitamiini ja testosteroni

D-vitamiini testosteroni

D-vitamiinin puutostilat on monien muiden terveysriskien ohella yhdistetty tutkimuksissa heikkoihin testosteronitasoihin. D-vitamiini on hormoni, jota syntetisoituu iholla 7-dehydrokolesterolista ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

Vuonna 2007 tehdyn laajan D-vitamiini-tutkimuksen mukaan vain n. 15 prosentilla suomalaisista veren D-vitamiinipitoisuus oli vähintään 75 nmol/l, mitä nykyisin pidetään sopivana terveellisten viitearvojen alarajana. On siis varmaa, että D-vitamiinin puutos heikentää monien suomalaisten testosteronitasoja.

 

D-vitamiini lisäravinteena lisää testosteronia

Kokonaistestosteronitaso nousi 20 % Itävalloissa tehdyssä tutkimuksessa, jossa oli mukana sekä miehiä, että naisia. 165:lle vapaaehtoiselle syötettiin 83 mikrogrammaa D-vitamiinia tai plaseboa vuoden ajan. D-vitamiinitaso (25(OH)D) nousi tuona aikana D-vitaminiiniryhmällä 53,5 nmol/l.

 

D-VITAMIINIn puutos vähentää testosteronia

Toisessa itävaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että testostosteronitaso oli matalin ihmisillä, joilla oli puutosta D-vitamiinista. Ja että testosteronitaso nousi verrannollisesti D-vitamiinitasoihin. Samaten vapaata testosteronia heikentävän SHBG:n (Sex hormone binding globuline) määrä oli sitä matalampi, mitä korkeampi D-vitamiinitaso oli.

 

Veriarvo 80 nmol/l on ”sweet spot”

Clinical Endocrinology -lehdessä julkaistu yhdysvaltalainen tutkimus, jossa oli mukana 1362 miestä, näytti, että testosteronitasot nousevat lineaarisesti suhteessa D-vitamiiniveriarvoon. Testosteronin nousu tasaantui ja loppui, kun D-veriarvo (25(OH)D) oli n. 80 nmol/l.

 

Miten D-vitamiinitason saa optimaaliseksi?

Auringon UV-säteily synnyttää ihossa D-vitamiinin esiasteita. Kesällä D-vitamiini kannattaakin ottaa auringosta. Suomen leveyspiireillä D-vitamiinisynteesi ei kuitenkaan ole mahdollinen syyskuusta maaliskuuhun, auringon paistaessa väärästä kulmasta. Terveyden kannalta optimaalinen D-vitamiiniveriarvo näyttää olevan 80-120 nmol/l. Talvikuukausina tuota arvoa ei yleensä voi ylläpitää ilman syötyä D-vitamiinilisää.

Valtion ravitsemusneuvottelulautakunnan D-vitamiinilisäsuositus aikuisille on ”10 mcg/vrk tarvittaessa”. 10 mikrogrammaa ei kuitenkaan riitä nostamaan veriarvoa riittävän korkealle talvikuukausina. Mikä sitten riittää, on henkilökohtaista. Joillekin optimaalisen veriarvon saavuttamiseen riittää 25 mcg D-vitamiinilisää päivässä, kun taas jotkut voivat tarvita 125 mcg per päivä. Paras onkin käydä mittauttamassa oma S-D-25-arvo. Joko lääkärin lähetteellä, tai ilman.

Ulkomaisissa valmisteissa D-vitamiinipitoisuus ilmaistaan usein IU-yksikkönä (International Units). 1000 IU vastaa 25 mikrogrammaa.

Jakaja

Jos aihe kiinnostaa, tsekkaa myös postaukseni testosteronikorvaushoidon haitoista sekä e-kirja testosteronitasojen luonnollisesta optimoinnista. Arvioin kirjassa D-vitamiinin lisäksi 18 muuta testosteronitasojen nostoon käytettyä lisäravinnetta.

Linkkejä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *