Ah, viikko jota olet odottanut jo pitkään. Kalenterissa on mukavia harrasteita, odotettu musiikkiesitys sekä kavereiden näkemistä. Eikös se perkeleen nuhakuume iske juuri silloin!
Näin kävi minulle taannoin, minkä seurauksena päätin selvittää onnistuuko flunssan hoito kotikonstein ja miten sen oireista pääsisi mahdollisimman nopeasti eroon.
Tavallinen flunssa eli nuhakuume on virusten aiheuttama ylähengitysteiden tulehdus. Yli 200 erilaista virusta voi aiheuttaa flunssan. Näistä merkittävin on rinovirus, joka on syynä yli kolmannekseen tautitapauksista. (1)
Alun perin ajattelin, että kirjoittaisin kourallisesta hoitovinkkejä, joilla flunssan kestoa saisi lyhennettyä. Kerätessäni tutkimuksia aiheesta kävi kuitenkin nopeasti ilmi, ettei flunssan paranemista vauhdita juuri mikään muu kuin sinkki – ja mahdollisesti valkosipuli, josta alempana lisää.
Monet muut isoäitien ja terveyspalstojen hoitokonsteista lievittävät kyllä flunssan oireita, mutta eivät nopeuta sen paranemista. Sama pätee tulehduskipulääkkeisiin, ne antavat helpotusta flunssan oireisiin, mutta eivät tutkimusten mukaan vaikuta flunssan kestoon. (2)
Osa 1: Flunssan hoitoa nopeuttavat ravinteet
SINKKI
Sinkin vaikutusta flunssan kestoon on selvitetty muutamassa kymmenessä tutkimuksessa 80-luvulta lähtien. Tutkimukset ja niiden tulokset ovat olleet keskenään hyvin vaihtelevia.
Vaikka kaikissa tutkimuksissa sinkistä ei ole ollut apua flunssan hoitoon, ovat tulokset tietyillä sinkkimuodoilla ja annostuksilla olleet jatkuvasti vakuuttavia.
Viimeisen viiden vuoden aikana on julkaistu kolme aikaisempien sinkkitutkimusten meta-analyysiä. Kaikissa näissä päädyttiin tulokseen, että sinkkiasetaatti ja sinkkiglukonaatti lyhentävät flunssan kestoa yhdestä kolmeen päivään. (3) (4) (5)
Flunssa ei hoidu popsimalla perinteisiä sinkkipillereitä. Kaikissa tutkimuksissa, joissa sinkki on lyhentänyt flunssan kestoa merkittävästi, on käytetty sinkki-imeskelytabletteja. Imeskelytablettien tehon epäillään johtuvan siitä, että tietyt sinkkimuodot voivat estää flunssavirusten sitoutumista nielun kudoksiin. (6)
Tutkimusten löydöksiä:
- Sinkkiasetaatti oli tehokkain flunssan parantaja, sinkkiglukonaatti toiseksi tehokkain
- Flunssan kesto lyheni merkittävästi, kun imeskelytabletteja otettiin 2 – 3 tunnin välein valveillaoloaikana
- Imeskelytablettien käyttö tuli aloittaa samana päivänä ensimmäisten oireiden ilmaannuttua
- Käytetyt päivittäiset sinkkiannokset olivat 70 – 92 mg
- Sinkki nopeutti flunssan paranemista tehokkaammin aikuisilla kuin lapsilla
- Jos imeskelytabletit sisälsivät sitruunahappoa, ne eivät toimineet
Sinkin saantisuositus on Suomessa n. 10 mg, iästä ja sukupuolesta riippuen. Tähän verrattuna tutkimuksissa käytetyt sinkkiannostukset ovat olleet huomattavan korkeita: lähes 100 mg päivässä. Tällaista annosta ei kannata syödä pidempiä jaksoja, koska suuret sinkkiannokset estävät kuparin imeytymisen ravinnosta. Muutaman päivän tai viikon ajan syötynä tällaista annosta ei kuitenkaan pidetä vaarallisena yleisterveille ihmisille. (7)
Sinkkilisäravinteita on myynnissä kymmeniä erilaisia. Suomessa sinkkiasetaattia on saatavilla FluAcute-suihkevalmisteena. FluAcute sisältää sitruunahappoa, joka voi sitoutua sinkkiin heikentäen sen tehoa, mutta tuotteen valmistajien mukaan sitruunahapon määrä on niin alhainen, ettei se merkittävästi heikennä valmisteen tehoa. (8) (9)
Suositussa iHerb-luonteistuotekaupassakaan ei ole sinkkiasetaattia pastillivalmisteina. iHerbistä löytyy kuitenkin sinkkiglukonaatti-imeskelytabletteja, jotka myös havaittiin tutkimuksissa tehokkaiksi.
VALKOSIPULI
Valkosipulia on käytetty sairauksien hoidossa tiettävästi yli 5000 vuoden ajan eri kulttuureissa ympäri maapalloa. Valkosipuli on näytellyt merkittävää roolia lääkinnällisessä käytössä mm. muinaisessa Egyptissä, Kreikassa, Kiinassa ja Intiassa. (10)
Myös nykyaikainen lääketiede on havainnut valkosipulin potentiaalin. Tutkimuksissa raa’an valkosipulin sisältämien yhdisteiden on todettu toimivan mm. bakteeri-, hiiva- ja parasiitti-infektioiden hoidossa. (11) (12) (13)
Mutta entäs se flunssan hoito? Arvostettu lääketieteellinen organisaatio Cochrane teki vuonna 2012 meta-analyysin valkosipulin kyvystä hoitaa flunssaa. Tutkijat löysivät seitsemän aiheeseen liittynyttä tutkimusta, mutta vain yksi näistä tutkimuksista täytti analyysissä asetetut kriteerit ja laatuvaatimukset. (14)
Tämä koe oli Englannissa toteutettu plasebokontrolloitu tutkimus, jossa 146 tutkimukseen osallistunutta koehenkilöä saivat päivittäin joko valkosipuli- tai plasebovalmisteen. Tutkimus oli ajoitettu flunssakaudelle marraskuusta helmikuuhun. (15)
Tutkimusjakson aikana valkosipulivalmistetta syöneillä oli 70 % pienempi todennäköisyys sairastua flunssaan plasebovalmistetta nauttineisiin verrattuna. Lisäksi valkosipuliryhmällä flunssan kesto oli hämmästyttävästi vain 1,5 päivää verrattuna plaseboryhmän keskimäärin 5 päivää kestäneisiin flunssiin.
Tutkimuksessa käytetty päivittäinen valkosipulivalmiste sisälsi 180 mg valkosipulin merkittävintä vaikuttavaa ainetta: allisiinia. Tämä on selvästi suurempi määrä, kuin yksittäisessä valkosipulin kynnessä, mutta suosin itse silti raakaa valkosipulia, koska siinä on allisiinin lisäksi joukko muitakin yhdisteitä, joilla on terveysvaikutuksia. Tutkimusta vastaava allisiinivalmiste on saatavilla iHerbissä.
Aiemmassa postauksessani valkosipulin kyvystä hoitaa erilaisia vatsatauteja käyn läpi, miten raa’an valkosipulin allisiinipitoisuus maksimoidaan ja miten sen voi nauttia niin ettei valkosipulin haju jää hengitykseen.
Osa 2: Muut kotikonstit flunssan hoitoon – Onko niistä mitään iloa?
Vaikka meillä kaikilla on vähintään yksi tuttava, joka vannoo viskipaukun nujertavan pöpöt ja taudit, ei ole näyttöä siitä, että flunssan hoito nopeutuisi alkoholia nauttimalla.
Useissa aiheesta tehdyistä tutkimuksissa, C-vitamiinin ei ole havaittu ehkäisevän flunssaa. Kahdessa tutkimuksessa, joissa C-vitamiinin annostelu on aloitettu terapeuttisesti flunssan oireiden ilmaantuessa, eivät valmisteet ole myöskään lyhentäneet flunssan kestoa. (16) (17)
D-vitamiinin syönnin on havaittu vähentävän hengitystieinfektioiden määrää, jos lisäravinteella on hoidettu D-vitamiinin puutosta. Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että D-vitamiinin käytöllä voisi lyhentää flunssan kestoa. (18)
Hunajalla tiedetään olevan antimikrobiaalisia ominaisuuksia sekä sen on havaittu voivan lievittää flunssan oireita, varsinkin yskää. Flunssan kestoon hunaja ei kuitenkaan näytä vaikuttavan. (19) (20)
Echinacea- eli punahattuvalmisteidenkaan ei ole havaittu nopeuttavan flunssan hoitoa, mutta niillä saattaa olla lievä sairastumista ehkäisevä vaikutus. (21)
Osa 3: Ninjaresepti flunssan nopeaan taltutukseen
- Sinkkiglukonaattia tai -asetaattia imeskelytabletteina 3 – 5 kpl päivän mittaan korkeintaan kolmen päivän ajan. Yhteenlasketun sinkkiannoksen tulisi olla n. 70 – 90 mg päivässä.
- Yhdestä kolmeen valkosipulin kynttä päivittäin korkeintaan kolmen päivän ajan. Kynnet kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieneksi, antaa odottaa 10 – 15 minuuttia allisiinipitoisuuden maksimoimiseksi ja nauttia ruokailun jälkeen vatsaärsytyksen minimoimiseksi.
Sekä sinkki, että raaka valkosipuli voivat aiheuttaa vatsakipuja, joten kokeilut kannattaa aloittaa pienemmillä annoksilla. Lisävinkkejä valkosipulin käyttöön löytyy aiemmasta vatsainfektioiden hoitoa käsittelevästä kirjoituksestani. Raa’an valkosipulin voi myös korvata allisiinilisäravinteella.
ÄLKÄÄ TELOKO ITTEENNE
Kokeilut omalla vastuulla. Jos sinulla on lääkitys, diagnosoitu sairaus, olet raskaana tai imetät, kysy lääkäriltäsi hyväksyntä kaikkiin ravinnekokeiluihin.
Saatat myös tykätä
Jos pidit artikkelista, voit seurata blogia facebookissa!
Pari kuukautta sitten markkinoille näyttää tulleen suomalainen sinkkiasetaatti-imeskelytabletti, Apteqin FluZinc. iHerbistä sen sijaan sinkkiasetaatti näyttää kokonaan kadonneen – miksiköhän?
Valkosipuli tuntuu vauhdittavan flunssan hoitoa minullakin. Toivottavasti aihetta tutkitaan lisää, koska yksittäiselle tutkimukselle ei kuitenkaan voi ihan hirveästi antaa painoarvoa.
Totta. Valkosipuliuutevalmiste nopeutti flunssan paranemista myös toisessa satunnaistetussa Floridan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa (linkki). Mutta tämän tutkimuksen rasitteena on, että se oli ilmeisesti Kyolic-tuotteen valmistajan rahoittama.
C-vitamiini toimii riittävän suurilla annoksilla hyvin. Päiväannoksella 30.000-50.000 mg olen saanut häädettyä flunssat parissa päivässä. Monilla ei maha kestä riittävän isoa annosta c-vitamiinia.
Myös kyytabletti tai pari pysäyttää usein flunssan alkuunsa. Tätä konstia määräävät ihan jopa lääkärit Keski-Euroopassa.