Gluteenia vauvalle? Mahdollisesti huono idea, sanovat tukimukset

Gluteenia vauvalle

Gluteeni suositellaan lisättäväksi vauvan ruokavalioon useissa länsimaissa 4 – 6 kuukauden iässä, jotta vauvat tottuisivat siihen, eivätkä saisi keliakiaa tai muita gluteeni-intoleranssitiloja.

Uudet tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että suositus saattaa aiheuttaa päinvastaisen lopputuloksen: Mitä aiemmin gluteenia vauvalle syöttää, sen todennäköisemmin lapselle muodostuu gluteeni-intoleranssi.

 

Gluteeni-tutkimukset New England Journal of Medicinessä

Arvostetussa New England Journal of Medicinessä julkaistiin lokakuussa 2014 kaksi tutkimusta varhaisiässä syötetyn gluteenin vaikutuksista. Ensimmäisessä tutkimuksessa 944:lle lapselle syötettiin 4 – 6 kuukauden ikäisinä joko gluteenivalmistetta tai gluteenia sisältämätöntä plasebovalmistetta.

Kolmen vuoden iässä 5,9 % gluteenia saaneista lapsista olivat gluteeni-intolerantikkoja ja gluteenilta välttyneistä lapsista 4,5 %. Tämä tutkimus jo asettaa kyseenalaiseksi gluteenin varhaissyötön hyödyt.

Toisessa tutkimuksessa tulokset olivat vielä selkeämmät gluteenin varhaissyöttöä vastaan. 832 lasta joiden suvussa esiintyi keliakiaa, jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäisen ryhmän ruokavalioon gluteeni lisättiin 6 kuukauden iässä ja toisella ryhmällä 12 kuukauden iässä.

Kahden vuoden ikäisinä 12 % lapsista, jotka alkoivat syödä gluteenia puolen vuoden iässä oli kehittynyt gluteeni-intoleranssi. Vain viidellä prosentilla gluteenin syömisen vuoden vanhana aloittaneilla oli samaan ikään mennessä kehittynyt gluteeni-intoleranssi. Varhaissyötettyjen lasten riski gluteeni-intoleranssille oli siis huikeat 140 % suurempi, kuin gluteeniruoan vasta vuoden ikäisenä aloittaneilla.

Näiden tutkimusten suhteen täytyy huomioida, että tutkimuksiin valittiin lapsia, joilla oli geneettistä alttiutta gluteeni-intoleranssisairauksille. Voi olla, että varhainen gluteenialtistus vain aikaisti gluteeni-intoleranssien puhkeamista. Gluteenin varhaissyötön haitallisuuden todistamiseksi kiistattomasti, tulisi tehdä tutkimuksia, joissa lapsilla ei ole perinnöllisistä syistä kasvanutta riskiä gluteenisairauksille.

 

Tilastotutkimus pohjois-Euroopasta ja USA:sta

Tutkimuksessa havaittiin, että mukana olleista maista Ruotsissa gluteenin anto lapsille aloitettiin keskimäärin aikaisimmin, noin 22 viikon iässä. Myöhäisimmin gluteenin syönti aloitettiin USA:ssa ja Saksassa, noin 30 viikon iässä. Myös Suomi oli mukana tutkimuksessa. Gluteeni-intoleranssin havaittiin olevan yleisintä ruotsalaisilla lapsilla.

Tällainen tilastotutkimus, jossa kahdelle asialle löydetään yhteys, ei todista syytä ja seurausta. Yhdessä kahden edellisen satunnaistetun tutkimuksen kanssa, näyttää kuitenkin siltä, että riski gluteeni-intoleranssille saattaa kasvaa, jos gluteenia syötetään alle vuoden ikäisille vauvoille.

Yksi kommentti artikkeliin ”Gluteenia vauvalle? Mahdollisesti huono idea, sanovat tukimukset

  1. Iisa sanoo:

    Tässä asiassa tuntuu olevan monta käytäntöä. Minun lapsien kohdalla neuvolassa ei puhuttu siedätysruokinnasta. Hoitajien asenne oli, että kannattaa kokeilla, mikä lapselle sopii. Eri lapset voivat olla herkkiä eri ruoille.

    Ystävääni neuvolalääkäri oli taas nimenomaan patistanut ruokkimaan gluteeniviljoilla, jotta lapsi siedättyisi niille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *