Milloin probiootit kannattaa ottaa?

Mihin aikaan probiootit

Suositukset probioottien ottamisajalle vaihtelevat tyhjästä vatsasta täyteen vatsaan ja aamusta iltaan. Miten probiooteista saa suurimman hyödyn irti ja mikä on paras aika ottaa ne?

 

Probiootit tyhjään vatsaan?

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan probiootit selviävät vatsalaukusta parhaiten, jos ne ottaa puoli tuntia ennen ruokailua tai ruoan kanssa. Tutkijat havaitsivat myös, että syödyssä ruoassa tulee olla rasvaa, jotta probioottibakteerit selviävät vatsalaukusta mahdollisimman tehokkaasti. (1)

Samassa tutkimuksessa tarkasteltiin perinteisten probioottien ohella probioottista Saccharomyces boulardii -hiivaa. S. boulardii hiivamikrobien havaittiin selviävän vatsalaukun hapoista, otettiin ne sitten ruoan kanssa tai tyhjään vatsaan.

Usein sanotaan, että probioottivalmisteiden elävät bakteerit selviäisivät vatsalaukusta parhaiten tyhjään vatsaan otettuna, koska vatsahappotasot ovat tuolloin matalat. Mutta tämä ei pidä paikkaansa, kuten edellä mainittu tutkimus osoitti. Probiootit kannattaa ottaa ruoan kanssa tai juuri ennen ruokailua.

Evoluutiohistoriallisesti on järkeenkäypää, että keho pystyy hyödyntämään ruokailun yhteydessä syödyt probioottisen bakteerit. Viimeisen miljoonan vuoden aikana kehittynyt ihmiseläin on tottunut syömään ravintoaan suoraan maasta kaikkine mikrobeineen, ilman nykyaikaista sanitaatiota. Ihmisen ruoansulatuskanava ja immuunijärjestelmä ovat optimoituneet toimimaan tilanteessa, jossa ne altistuvat jatkuvasti syödyn ruoan mukana tulleille bakteereille.

 

Enteerinen pinnoite

Osa probiooteista on valmistettu kapseleihin, joissa on enteerinen pinnoite. Tämä polymeeripinta, ainakin teoriassa, säilyy ehjänä vatsan happamassa (pH ~3) ympäristössä, mutta alkaa sulamaan ohutsuolen neutraalimmassa happamuudessa.

Pinnoitetut kapselit todennäköisesti toimivat tyhjäänkin vatsaan otettuna, mutta itse tykkään ottaa myös pinnoitetut probiootit ruoan kanssa.

 

Probiootit antibioottikuurin aikana

Aiemmin yleisenä neuvona kuuli, että antibioottikuurin jälkeen tulisi syödä probioottikuuri. Lukuisat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että jos joutuu antibioottikuurille, kannattaa probiootteja syödä koko kuurin läpi ja hyvän aikaa sen jälkeen.

33:n eri plasebokontrolloidun tutkimuksen analyysi vuodelta 2006 näytti, että probiootit vähensivät antibioottikuurista aiheutuvan ripulivatsataudin riskiä 52 %:lla. Sekä Saccharomyces boulardii, että perinteisemmät Laktobasilli-probiootit on havaittu tehokkaiksi. (2)

Samansuuntaiseen tulokseen tultiin englantilaisessa tutkimuksessa, jossa sairaalahoidossa oleville potilaille annettiin probioottiannos kahdesti päivässä antibioottikuurin aikana. Probioottiryhmästä 7 potilasta kärsi vatsataudin antibioottikuurin aikana. Samankokoisesta plasebo-ryhmästä 19 potilasta sai vatsataudin, joista yhdeksällä kyseessä oli vaarallinen Clostridium difficile -infektio. Tutkimuksessa käytetty probiootti oli tavallinen monikanta-laktobasilli-probiootti. (3)

Antibioottien ja probioottien ottamisen välille kannattaa jättää vähintään kahden tunnin tauko, jotta antibiootti ei tappaisi probioottibakteereita.

Kirjoitin aiemmin postauksen antibioottien haittavaikutuksista. Niiden ainoa ongelma ei ole hyödyllisten bakteerien määrän väheneminen suolistossa, vaan myös bakteerijakauman monimuotoisuuden kärsiminen. Antibioottikuurin aikana kannattaakin syödä probioottia, jossa on montaa eri bakteerilajia sekä probioottisia ruokia, kuten hapankaalia.

 

Die-off-reaktiot

Milloin probiootit -pommi

Die-off reaktiot syntyvät, kun jokin ravinne tai terapia aiheuttaa suolistossa ei-toivottujen bakteerien kuolemaa sekä muutoksia bakteerilajien suhteellisissa määrissä.

Osa syrjäytettyjen ja kuolleiden bakteerien soluseinämän jäänteistä kulkeutuu suoliston seinämän läpi verenkiertoon. Nämä elimistölle toksiset molekyylit rasittavat maksaa sekä kehoa kokonaisuudessaan aiheuttaen tulehdusta. (4)

Tällaista suolistoperäistä rasitetta elimistölle kutsutaan endotoksemiaksi. Endotoksemian tyypillisiä oireita ovat päänsärky, unettomuus, masennus, ahdistus ja huonovointisuus.

Probiootit voivat syrjäyttää ja tappaa ei-toivottuja mikrobeja suolistossa. Joillekin ihmisille tämä aiheuttaa die-off-reaktioita. Probiooteilla kestää 6-10 tuntia kulkeutua paksuosuoleen, jossa niillä on suurin vaikutus. Tämä on yleensä ajankohta, jollon die-off-reaktiot alkavat.

Jos die-off-reaktioita ilmenee, kannattaa kokeilla ottaa probiootit eri aikoihin päivästä ja tarkkailla ottoajoituksen vaikutusta tuntemuksiin. Iltapäivä on usein hyvä aika ottaa probiootit, koska silloin keho on illalla levossa, kun probioottibakteerit saapuvat paksusuoleen ja aloittavat mikroskooppisen sodan ei-toivottujen mikrobien kanssa.

 

Tiivistettynä

 • Probiootit voi ottaa mihin aikaan päivästä tahansa
 • …Kunhan ne ottaa ruoan kanssa tai ennen ruokailua
 • Yksi annos (kapseli) päivässä on useimmissa tutkimuksissa riittänyt tuottamaan positiivisia vaikutuksia
 • Terveyshyödyt on saavutettu usein perinteisillä probiooteilla, joissa on 2 – 8 miljardia bakteeria per annos
 • Jos joutuu antibioottikuurille, probiootteja kannattaa syödä koko kuurin ajan ja vähintään kolme viikkoa kuurin päättymisen jälkeen.
 • Jos probiootit aiheuttavat päänsärkyä tai muita die-off-tuntemuksia, voi niitä kokeilla ottaa iltapäivisin sekä pienentää annosta.

Probiooteista suosittelen tätä monikantaprobioottia, joka säilyy huonelämpötilassa. Jarrow valmistaa myös laadukasta Saccharomyces boulardii -tuotetta.

Linkkejä

Jakaja

Jos pidit artikkelista, voit seurata blogia facebookissa!

4 kommenttia artikkeliin ”Milloin probiootit kannattaa ottaa?

  • Lauri Salmi sanoo:

   Moikka Kaikai! En ole käyttänyt Ohhiraa, mutta käsittääkseni se on ihan laadukas tuote. Valmisteen bakteerilajeilla on tutkittuja terveysvaikutuksia, mutta tarkkoja kantoja ei Ohhiran pakkaukseen ole merkattu.

   Probiooteista kyllä yleensä huomaa lyhyen kuurin jälkeen, onko niillä vaikutuksia ruoansulatukseen tai lievittävätkö ne mahdollisia oireita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *