Täysmaito Vs. Rasvaton maito 3-eräisessä mestaruusottelussa!

Rasvaton maito haitat

Tervetuloa mukaan seuraamaan odotettua mestaruusottelua maitotuotteiden sarjassa. Pitkään hallinnut mestari, vaaleansinisissä otteleva Rasvaton maito kohtaa punaisen kulman röyhkeänä pidetyn haastajan, Täysmaidon.

Tässä tunteita herättävässä kamppailussa ottelijat eivät ottele vain omasta kunniastaan. Koko maitotuotteiden leiri on jakaantunut omien ottelijoidensa tueksi.

Ensimmäisenä kehään saapuu punaisessa kulmauksessa otteleva haastaja: Täysmaito. Ylempänä katsomossa paluuta tekevän vanhan konkarin kasvava kannattajakunta osoittaa suosiotaan.

Seuraavaksi kehään nousee eturivin virallisten tahojen aplodien saattelemana hallitseva mestari: Rasvaton maito. Rasvattoman maidon otteluasussa näkyy useiden sponsorien painatuksia, joista suurimpana Valtion ravitsemusneuvottelulautakunnan logo.

 

Maidon terveellisyys

Erä 1 – DIABETES

Näin kello soi ja ensimmäinen erä alkaa. Rasvaton maito liikkuu kehässä itsevarmoin elkein, onhan hänellä Diabetesliiton tuki takanaan.

1980-luvun lopulla Yhdysvalloissa aloitettiin pitkäkestoinen tutkimus, jossa seurattiin diabeteksen ja maitorasvojen käytön yhteyttä. Noin 15 vuotta kestäneessä tutkimuksessa oli mukana 3333 aikuista, joilla ei tutkimuksen alkaessa ollut diabetesta. Koehenkilöiden verestä mitattiin tutkimusjakson aikana maitorasvojen sivutuotteiden määriä.

Tutkijat havaitsivat, että henkilöillä jotka söivät eniten täysrasvaisia maitotuotteita, oli keskimäärin 46 % pienempi riski sairastua diabetekseen, verrattuna vähiten maitorasvaa käyttäneisiin. (1)

Myös maitorasvan sisältämän palmitoleiinihapon pitoisuuksien on havaittu olevan yhteydessä vähentyneeseen diabetes-riskiin. (2) Näiden yksittäisten tutkimusten lisäksi laajassa amerikkalaisessa meta-analyysissä ei löydetty näyttöä maitorasvojen välttämisen hyödyistä diabeteksen ehkäisyssä. (3)

Erän voittaja:Täysmaito

 

Täysmaito

Erä 2 – PAINONHALLINTA

Toinen erä käynnistyy. Haastaja Täysmaito lähestyy mestaria päättäväisesti. Rasvaton maito näyttää hämmentyneeltä ottelun huonon alun jälkeen. Kehäkulmauksesta huudetaan neuvoja: Ei hätää – täysmaidossa on tuplamäärä kaloreita sinuun verratuna!

1990-luvun alussa Ruotsissa käynnistyi 12 vuotta kestänyt seurantatutkimus maitorasvan vaikutuksista painonkehitykseen. Tutkimukseen osallistui 2350 keski-ikäistä maaseudulla asuvaa miestä. Tuloksena tutkimuksessa oli, että vähiten maitorasvoja käyttäneillä oli hulppea kolminkertainen riski ylipainon kehittymiseen tutkimusjakson aikana, verrattuna miehiin, jotka käyttivät eniten voita ja täysrasvaisia maitotuotteita. (4)

Aiemmin tänä vuonna julkaistussa amerikkalaisessa tutkimuksessa seurattiin 18 438 keski-ikäistä naista reilun kymmenen vuoden ajan. Tutkimusjakson aikana 8238:n naisen kehon painoindeksi nousi ylipainon puolelle (BMI yli 25). Havaittiin, että eniten täysrasvaisia maitotuotteita käyttäneillä oli muihin verrattuna keskimäärin 8 prosenttia pienempi riski tulla ylipainoiseksi. (5)

Myös laajassa meta-analyysissä, jossa tarkasteltiin kuuttatoista maitorasvaan liittynyttä tutkimusta, nähtiin täysrasvaisten maitotuotteiden käytön olevan yhteydessä vähentyneeseen lihavuuden riskiin. (6)

Erän voittaja:Täysmaito

 

Maidon terveellisyys

Erä 3 – Sydän- ja verisuonitaudit

Lähes kanveesiin lyödyn Rasvattoman maidon ainoa toivo on tyrmätä vastustajansa! Pieni toivonkipinä kuitenkin elää huojuvan mestarin silmissä viimeisen erän alkaessa, sillä Sydänliitto tukee rasvattomia maitotuotteita.

Aiemmin mainitussa kuudentoista maitorasvoja käsitelleen tutkimuksen analyysissä ei täysrasvaisten maitotuotteiden välttelystä havaittu olevan hyötyä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. (7)

Yksittäisissä tutkimuksissa on havaittu yhteyksiä jopa kasvaneeseen sydäntautiriskiin maitorasvoja välttelevien joukossa. Australialaisessa tutkimuksessa, jossa seurattiin 1529 aikuista, eniten maitorasvaa käyttäneillä oli 69 % pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, vähiten maitorasvoja käyttäneisiin verrattuna. (8)

Hollantilaisessa tutkimuksessa havaittiin korkean K2-vitamiinin saannin olevan yhteydessä parempaan sydänterveyteen. Merkittävin ravintolähde K2-vitamiinille oli täysrasvaiset juustot. (9)

Erän voittaja:Täysmaito

 

Täysmaito on uusi mestari!

Ottelu on ohi! Eturivi ei voi uskoa näkemäänsä. Täysmaito on selkeä voittaja kaikin tuomariäänin. Katsomo osoittaa suosiota seisaaltaan mestaruusvyön siirtyessä haastajalle.

Maito haitat

Ottelijoiden kommentit:

Täysmaito: Torilla tavataan! Wohoo!

Rasvaton maito: Täysin valikoituja tutkimuksia! Sitä paitsi, niissä on nähty vain korrelaatio kahden asian välillä, mikä ei todista syy-seuraus-suhdetta! Ja entäs Suomalaiset ravitsemussuositukset? Diabetesliiton suositukset minun puolestani? Kysyn vain. Tämä ei jää tähän.

Jakaja

Tervetuloa seuraamaan terveyskamppailuja jälleen vuoden 2017 puolella. Ketkä ottelijat sinä haluaisit nähdä seuraavassa tapahtumassa?

Jakaja

Jos pidit artikkelista, voit seurata blogia facebookissa!

11 kommenttia artikkeliin ”Täysmaito Vs. Rasvaton maito 3-eräisessä mestaruusottelussa!

 1. Harri sanoo:

  Antaako juustojen rasvat samat terveyshyödyt?

  Vertailuun keskenään 17% naudan jauheliha ja 17% kermajuusto, jännästi sekä hinta että ravintosisältö onkin juustossa parempi.

 2. Mr sanoo:

  Mielenkiintoista olisi lisäksi vertailu homogenisoitu vs. Pilkkomaton maitorasva. Laittaisin omat panokseni jälkimmäisen puolesta.

 3. Kajaani sanoo:

  Akne pääsi unohtumaan, se parani YHDESSÄ kuukaudessa kun lopetin rasvattoman maidon ja siirryin punaiseen homogenoimattomaan.

 4. Juha sanoo:

  Suuressa ruotsalaistutkimuksessa oli mukana yli 100 000 ihmistä. Tuloksena havaittiin että maidon juonti lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä, sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä syövän riskiä (tutkimus). Samassa tutkimuksessa havaittiin että maito lisää luunmurtumien riskiä huomattavasti, eli maito ei takaa vahvoja luita vaan päinvastoin heikentää niitä.

  Ihmisen normaali biologinen (tieteellinen) toiminta on tuhota laktaasi -entsyymi imetyksen jälkeen. Tämä on normaali ihmiskehon keino ilmaista että on valmis syömään muuta ravintoa kuin maitoa.

  • Lauri Salmi sanoo:

   Kiitos mietteistä, Juha! Poistin kommentistasi youtube-linkit, koska suuri määrä linkkejä voi heikentää postauksen hakukonenäkyvyyttä.

 5. King Diamond sanoo:

  Täys-maito ny voittaa jo huomattavasti paremmalla maullansa, se maistuu kunnon maidolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *