Verikokeiden teettäminen ilman lähetettä

Verikokeet ilman lähetettä

Verikokeiden teettäminen ilman lääkärin lähetettä voi kuulostaa oudolta. Useimmille ei koskaan edes tule vastaan tarvetta teettää testejä itsenäisesti. Yksityiset lääkäriasemat ja laboratoriot haluavat kuitenkin tuottaa palveluja maksua vastaan, joten ne tarjoavat laboratoriotutkimuksia myös yksityisasiakkaille.

Ja on hieno asia, että tarjoavat. Mielestäni ihmisillä tulee olla oikeus perehtyä halutessaan oman kehonsa toimintaan. On sitten eri asia osaammeko me tavalliset tallaajat tulkita verikokeiden tuloksia. Jos mitatut veriarvot ihmetyttävät, kannattaa ne tietysti esittää lääkärille tulkinta-apua varten.

Kun kokeita teettää omaan laskuun, täytyy testien hinnat sekä mahdolliset näytteenottomaksut maksaa kokonaan itse, eikä Kelalta tai vakuutusyhtiöiltä voi saada korvauksia tutkimusten hinnoista.

Verikokeiden teettäminen yksityisissä laboratorioissa

Yleisesti ottaen on kaksi tapaa teettää verikokeita ilman lääkärin lähetettä. Yksinkertaisempi ja usein halvempi vaihtoehto on teettää kokeita yksityisillä laboratorioilla, jotka keskittyvät tutkimuspalveluihin, eivätkä tarjoa lainkaan lääkäripalveluita.

Tällaisia yksityisiä laboratorioita ovat mm.:

Tutkimusten teettäminen tapahtuu yleensä niin, että laboratorion nettisivulta valitaan halutut tutkimukset tai tutkimuspaketit ja samalla varataan aika sopivaan näytteenottopisteeseen.

Verikokeiden teettäminen yksityisillä lääkäriasemilla

Lähes kaikki yksityiset lääkäriasemat, kuten Pihlajalinna, Mehiläinen tai Terveystalo, tarjoavat verikokeiden teettämistä ilman lähetettä.

Joissain lääkäriasemien laboratorioissa voi teettää kaikki ohjekirjoista löytyvät testit omaan laskuun, kun taas toisissa ilman lähetettä tehtävien testien valikoima on rajattu n. 10 – 20 yleiseen verikokeeseen.

Joidenkin lääkäriasemien nettisivuilla on listattu ilman lähetettä teetettävissä olevat kokeet:

Kokemuksieni mukaan lääkäriasemilla suostutaan usein tekemään mitä tahansa verikokeita, vaikka nettisivujen mukaan tarjonta olisi rajattu.

VERIKOKEIDEN TEETTÄMINEN LÄÄKÄRIASEMILLA

  1. Selvitä, mitä yksityisiä lääkäriasemia paikkakunnallasi on
  2. Etsi Googlella tutkimusohjeet tutkimuksiin, joita haluat teettää
  3. Soita lääkäriasemalle ja kysy voiko testejä teettää omaan laskuun, ilman lähetettä
  4. Voit samalla kysyä testien hinnat ja vertailla eri laboratorioiden tarjontaa
  5. Perehdy tutkimusohjeisiin ja toimi niiden mukaan
  6. Ota tutkimusohjeet tulostettuna mukaan mennessäsi verikokeisiin
  7. Pyydä näytteenoton yhteydessä, että kokeiden tulokset lähetetään postilla kotiisi

Joidenkin lääkäriasemien näytteenottoon tulee varata aika etukäteen ja toisiin mennään vuoronumerolla. Lääkäriasemalle soittaessa kannattaa kysyä, pitääkö näytteenottoon varata aika.

Jos et tulosta tutkimusohjetta, ota näytteenottoon silti vähintään mukaan verikokeen tutkimusnumero, lyhenne ja nimi, jotta näytteenottaja löytää tietokoneeltaan oikean tutkimuksen. Esimerkiksi ”1220 S-D-25 D-vitamiini”.

TUTKIMUSOHJEIDEN HAKU

(Jos teettää verikokeita lääkäriasemilla)

Teetettävien testien tutkimusohjeisiin tulee perehtyä, koska niissä voi olla ohjeistuksia esimerkiksi testin teon kellonaikaan tai testiä edeltävään ruokavalioon liittyen.

Käytännössä yksityiset lääkäriasemat eivät määritä kokeiden tuloksia itse, vaan ne lähettävät näytteet analysoitavaksi Medixin kaltaisiin tutkimuspalveluja tuottaviin laboratorioihin. Tutkimusohjeita voi hakea alempana olevan kuvan tyyliin Googlesta tai suoraan laboratorioiden nettisivuilta.

Muutamien laboratorioiden tutkimusluettelot:

Tutkimusohjeiden haku Googlella:

Verikokeiden tutkimusohjeet

Paljonko verikokeet maksavat?

Yleissääntönä verikokeet ovat kalliimpia lääkäriasemilla, kuin yksityisillä laboratorioilla, jotka tuottavat pelkästään tutkimuspalveluja. Yksityiset laboratoriot myös listaavat tutkimusten hinnat nettisivuillaan, kun taas lääkäriasemilla hinnat saattaa kuulla hoitajalta vasta näytteenoton yhteydessä.

Esimerkkinä hintaeroista, yleinen S-D-25 D-vitamiinikoe maksaa Fimlabissa 22 €, kun Mehiläisessä ja Pihlajalinnassa kyseisen kokeen hinta on noin 60-70 €.

Muutama vuosi sitten Tallinnan reissulla harrastin verikoeturismia ja teetin parikymmentä koetta paikallisella lääkäriasemalla, Quatromedissä Jere Pohjankosken aiheesta tekemän blogi-kirjoituksen innoittamana.

Nykyään Synlabina tunnetussa Quattromedissä teetetyt kokeet maksoivat noin kymmenesosan Suomen hinnoista. Synlabin nykyinen hinnasto löytyy tästä.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Verikokeiden teettäminen ilman lähetettä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *